930×122 POSADA 5

nelucrat

Dezastrul din agricultura, girat de 13 institutii

Auzim tot mai mult vorbindu-se de preturile din ce in ce mai mari la alimente; auzim la fel de des plângaciosi de serviciu care se arata indignati de faptul ca am ajuns sa importam pâna si mere si pere, ca sa nu mai vorbim de carne si alte produse. Nu trebuie sa ne mire nimic. In timp ce in alte state guvernele acorda atentia cuvenita sectorului agricol, la noi se calca pe picioare fel de fel de institutii care mimeaza grija fata de acest domeniu vital. Unele au fost cerute de Uniunea Europeana, altele exista in virtutea intertiei, si uite asa s-a ajuns la un total de 13 institutii care se ocupa de…ciulini, caci procentul de pamânt nelucrat este de aproape 45%! Documentarea ne arata faptul ca, in momentul de fata, taranii sunt nevoiti sa se adreseze unui numar foarte mare de institutii, fiind buimaciti de atâtea documente si drumuri la Pitesti pentru bani de subzistenta, caci de performanta nu poate fi vorba. Avem de-a face, astfel, cu Directia Agricola, cu Agentia Domeniilor Statului, cu Agentia de Imbunatatiri Funciare, cu Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia de Extensie si Formare Profesionala, Institutul pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, Agentia pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Agentia pentru Pescuit si Acvacultura, Autoritatea de Management pentru Programul Operational de Pescuit, Programul National de Dezvoltare Rurala, Institutul de Bioresurse Naturale, Oficiul National al Viei.

Atentie: nu am numarat aici Camerele Agricole si Oficiul de Cadastru! Oare nu s-ar putea reuni multe din aceste structuri, eliminându-se, astfel, din functiile banoase de conducere, din secretare, din soferi, chiar din personalul care taie frunza la câini?

Constantin Tamaga, senator PSD, fost sef al Directiei Agricole Arges, a declarat in repetate rânduri ca munca trebuie stimulata. Si prin subventii, dar si prin realizarea de programe reale de sprijin. Tot Tamaga a spus ca aproape 40% din suprafata agricola a judetului zace in paragina, in asteptarea unor vremuri…imobiliare mai bune! In aceste conditii, de ce este nevoie de atât de multe organisme cu profil de control, indrumare si plati pentru domeniul agricol?

Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, a anuntat deja ca va fi introdusa si o taxa pentru terenurile nemuncite (400 de lei pe hectar), astfel incât oamenii sa fie fortati fie sa lucreze tarlalele pe care le detin, fie sa le dea in arenda, fie sa le vânda (probabil unor smecheri care abia asteapta aceasta taxa). Nu ne-ar mira deloc sa auzim ca, pentru a gestiona cum trebuie banii proveniti din aceasta taxa, va mai fi infiintata o agentie!

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3