263 x 587 eurial

Mihai Coteț: România și Moldova, umăr lângă umăr

Mihai Coteț: România și Moldova, umăr lângă umăr

Relația dintre România și Republica Moldova se remarcă printr-o istorie și o cultură comună, iar conexiunea noastră a fost întotdeauna definită de solidaritate, sprijin reciproc și aspirații comune.

HerasMed (930 x 122 px)
555*222 supernova

În contextul actual, marcat de provocări politice, economice și geopolitice, parteneriatul nostru se dovedește esențial pentru asigurarea unui viitor european prosper și stabil.

Senatorul PNL de Argeș, Mihai Coteț, prezent astăzi, în forumul organizat de IDEP (Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova) a evidențiat legătura deosebită dintre România și Republica Moldova, bazată pe sprijin reciproc și valori comune.

Acesta subliniază faptul că actualele provocări nu sunt doar de ordin politic sau economic, ci reflectă o alegere existențială între stagnare și progres, între izolare și integrare europeană.

Senatorul atrage atenția asupra drumului dificil pe care Moldova îl parcurge spre aderarea la Uniunea Europeană, menționând importanța consolidării instituționale, a justiției solide și a reducerii dependenței energetice.

Iată ce a transmis, Mihai Coteț pe pagina sa de Facebook:

Relația cu Republica Moldova a fost și va rămâne întotdeauna specială pentru mine.
Astăzi, în cadrul forumului organizat de către IDEP (Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova), am mai pus o cărămidă solidă la relația cu frații noștri de peste Prut.
Vorbim despre o relație de sprijin reciproc concret, pentru că de asta avem nevoie, nu de cuvinte goale.
 Ne aflăm în fața unei alegeri fundamentale pentru viitorul Republicii Moldova.
O alegere care nu este doar politică sau economică, ci una care ne definește identitatea, aspirațiile și locul nostru în lume.
O alegere între trecut și viitor, între stagnare și progres, între izolare și apartenență la o comunitate de valori și modernitate.
Drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană nu este ușor.
Nici al României nu a fost.
Dar nici nu vrem să știm cum ar fi fost în afara Uniunii Europene, pentru că vedem ce a însemnat asta pentru alte state rămase mult în urmă, din toate punctele de vedere. …
 Moldova are nevoie de o justiție puternică pentru a putea pune punct atacurilor la care este supusă.
 Republica Moldova a trăit ani de zile cu sabia dependenței energetice deasupra capului.
A știut cum e să tremure de frig și frică nu doar la propriu, ci și la figurat, sub amenințarea celor care au folosit energia ca pe o armă politică.
Astăzi, Uniunea Europeană ne ajută să ne eliberăm de această vulnerabilitate.
În pofida manipulării pe care aceeași putere care a vrut să smulgă și România din rândul democrațiilor europene prin imixtiune în alegeri, în ciuda amenințării războiului de la granițe, în ciuda crizei energetice, în ciuda învrăjbirii oamenilor, Moldova și România astăzi sunt umăr lângă umăr pe drumul European .
Și așa trebuie să rămânem.
Trebuie să sprijinim Moldova să își consolideze pilonii pe care se va fundamenta aderarea la Uniunea Europeană , motiv pentru care discuțiile de astăzi s-au concentrat pe identificarea celor mai bune căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de integrare europeană prin:
–  stabilirea parteneriatelor interinstituționale, în vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene;
– îmbunătățirea conectivității Republicii Moldova și Ucrainei cu U.E prin România, continuarea autostrăzii A8 până la Chișinău și apoi spre Odessa;
– crearea unui hub de dezvoltare & suport pentru reconstrucție a Ucrainei.
Prin solidaritate, angajament comun și viziune europeană, cele două națiuni pot transforma dificultățile în oportunități, cimentând un viitor de stabilitate și progres.

Mihai Coteț: România și Moldova, umăr lângă umăr

263×587 MAIA