pizzeria sapori  930 122

mita

Procurorii cer în instanță condamnarea unui spital militar pentru luare de mită

Un spital întreg ar putea fi inculpat pentru luare de mită!

Citiți și: Post vacant! Un spital important din Argeș face angajări!

Procurorii brașoveni întreabă Înalta Curte dacă Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov poate răspunde penal, ca persoană juridică, pentru luare de mită, anunță Ziare.com.

Demersul anchetatorilor vine ca urmare a achitării, în primă instanță, a unui medic ortoped acuzat că a trimis zeci de pacienți să-și cumpere singuri instrumentarul medical pentru a putea fi operați, fie să facă donații către unitatea medicală.

Citiți și: Toxiinfecție alimentară pe Muntele Athos: Pelerini români în spital!

După ce un judecător de la Tribunalul Brașov a hotărât că medicul n-a acționat cu vinovăție și n-a condiționat actul medical de remiterea banilor sau a bunurilor, procurorii au atacat hotărârea la Curtea de Apel Brașov.

Anchetatorii urmăresc să obțină în instanță atât condamnarea medicului, cât și a spitalului unde acesta lucra – SMU „Regina Maria” Brașov.

Pe data de 16 noiembrie 2022, Curtea de Apel Brașov a suspendat judecarea apelului până când Înalta Curte – Completul pentru soluționarea unor chestiuni de drept va lămuri următoarea problemă:

„Dacă unitatea militară – spital militar este autoritate publică sau instituţie publică, iar în cazul în care este instituţie publică, dacă o instituţie publică (unitate militară) poate fi subiect activ în calitate de autor al unor infracţiuni de serviciu şi de corupţie, respectiv infracţiunea de luare de mită şi abuz în serviciu, infracţiuni care prevăd subiect activ nemijlocit calificat, funcţionar sau funcţionar public”.

În actul de sesizare s-a reţinut că în perioada decembrie 2013 – noiembrie 2015, prin intermediul mai multor angajaţi (medici şi asistente medicale), inculpatul persoană juridică UM 02474 Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov ar fi solicitat unui număr de 48 pacienţi care au fost operaţi în această unitate spitalicească fie să îşi achiziţioneze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervenţiilor chirurgicale, fie să efectueze donaţii în bani spitalului, fie ambele.

S-a mai reținut că prin intermediul angajatului său spitalul nu ar fi asigurat respectarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervenţiilor chirurgicale pentru 35 pacienţi operaţi în perioada decembrie 2013-decembrie 2014 în Spitalul Militar „Regina Maria” Brașov, vătămând drepturile acestor pacienţi şi cauzându-le o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale achiziționate de către aceştia din fonduri proprii.

Întreaga poveste, aici: Un spital întreg din România ar putea fi inculpat pentru luare de mită. Sistemul ”total” de încasat șpagă prevestește o premieră penală (ziare.com)

Foto: arhivă ePitești.ro – descriptiv, sursa: Ziare.com

555×222 grota rece
eurial 570×90