930×122 CAPRA 5

minori

Reguli noi privind minorii!

Reguli noi privind minorii!

Citiți și: Reguli clare pentru acești locatari de la bloc

Atât Codul penal, cât și cel de procedură penală se vor modifica din 14 iulie, odată cu intrarea în vigoare a unei legi apărute recent.

Printre schimbări se numără și unele reguli legate de audierea persoanelor vătămate sau a minorilor.

Citiți și: Noi reguli pentru proprietarii de câini! Sancțiuni de până la 5.000 de lei!

De pildă, dacă persoana vătămată este minoră, ședința de judecată va fi declarată nepublică pentru tot cursul ei.

Legea 217/2023, aplicabilă din 14 iulie, deci de azi, stabilește modificarea Codului de procedură penală, în sensul introducerii unor măsuri speciale destinate protejării persoanelor vătămate și a minorilor.

Astfel, în cadrul procesului penal, persoana vătămată va avea, pe lângă actualele drepturi, și ,,dreptul de a fi informată cu celeritate despre împrejurarea că persoana aflată în arest, urmărită penal sau condamnată pentru infracțiunea care o afectează este eliberată sau a evadat din detenție, precum și cu privire la orice măsuri relevante adoptate pentru protecția sa în caz de eliberare sau evadare a autorului infracțiunii”.

Apoi, în cazul persoanelor vătămate pentru care a fost stabilită în condițiile legii existența unor nevoi specifice de protecție, organul judiciar poate dispune audierea acestora prin videoconferință sau alte mijloace tehnice de comunicare la locul unde beneficiază de măsura de protecție a cazării temporare.

Reguli noi privind minorii!

Dacă persoana vătămată este minor, înregistrarea audierii acesteia prin mijloace tehnice audio-video este obligatorie în toate cazurile. Atunci când înregistrarea video nu este posibilă, înregistrarea se face prin mijloace tehnice audio.

De asemenea, dacă persoana vătămată este minoră și este victima infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, violență în familie, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, supunere la muncă forțată, exploatare a cerșetoriei, viol, corupere sexuală a minorilor, hărțuire sexuală sau pornografie infantilă, ședința de judecată este declarată (din oficiu sau la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului) nepublică pentru tot cursul său.

În plus, la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului, ședința de judecată se declară nepublică pentru tot cursul său dacă judecarea în ședință publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnității sau vieții intime a unei persoane.

Cauzele ce implică persoane vătămate minore, victime ale uneia dintre infracțiunile enumerate mai sus, se judecă de urgență și cu precădere, termenele de judecată fiind în aceste cazuri, de regulă, de șapte zile.

În situația în care persoana vătămată este minor cu vârsta mai mică de 16 ani, instanța va dispune, dacă apreciază că administrarea anumitor probe poate avea o influență negativă asupra sa, îndepărtarea minorului din ședință.

Similar, pot fi îndepărtați temporar din sala de judecată și părinții ori tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau în supravegherea căreia se află temporar minorul.

Pe lângă aceste schimbări, prin Legea 217/2023 a fost majorată la 16 ani vârsta pentru consimțământul sexual.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

555×222  MAIA
Pizza Sapori Italia 570 90