pizzeria sapori  930 122

dronă

Salvamont Argeș are acum dronă performantă pentru misiunile de căutare

Consiliul Județean Argeș, prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, a achiziționat o dronă performantă, de ultimă generație, cu care va fi dotat Serviciul Public Salvamont Argeș.

Citiți și: Exclusiv. Premieră în presa din Argeș: Noul mall dezvăluit din dronă!

Cu toate că salvamontiștii argeșeni au fost printre primii din țară care au folosit drona în intervențiile de salvare, până acum era utilizată o dronă care aparținea șefului Salvamont, Ion Sănduloiu.

Drona a costat 33.000 de lei, investiția incluzând și opţionalele, baterii şi un kit.

Citiți și: ATOP ARGEȘ ÎȘI CUMPĂRĂ DRONĂ ȘI BINOCLURI CU TERMOVIZIUNE

Aceasta are și capacitatea de a mapa terenul astfel încât găsirea unor eventuali turiști să poată fi făcută mult mai rapid, grație unui program special pus la dispoziție de Dispeceratul Național de Salvamont.

Poate cel mai cunoscut exemplu de folosire cu succes a căutărilor cu ajutorul dronei a fost cazul planorului prăbuşit în 2015.

„NU SUNT RISCATE VIEȚILE OAMENILOR”

„Drona ne este foarte necesară în acțiunile de căutare, în verificarea zonelor unde accesul este foarte dificil.

Spre exemplu, în loc să se facă o verificare cu oameni care coboară în rapel din zece în zece metri de-a lungul unui abrupt, putem ridica drona, putem filma, vedea eventuale victime și totul se înregistrează.

Important este că nu sunt riscate viețile oamenilor, nu se folosesc foarte multe resurse și evităm uzura sau distrugerea de echipament.

Până acum, noi am folosit o dronă personală, a mea, care a fost esențială în anumite momente, poate cel mai cunoscut fiind cel al planorului care a căzut acum ceva ani.

Această dronă este mult mai performantă, are o rază de cinci kilometri. Este un mare pas, pentru că la nivel național este o mișcare de dotare cu drone profesionale care să suporte un program de mapping (cartografiere).

Adică, îi dai dronei coordonatele unei arii, iar ea îşi face gestionează consumul de baterie, se duce şi filmează după un traseu pe care şi-l prestabileşte, apoi se întoarce.

Imaginile sunt introduse într-un soft special – la Centrul național de coordonare al datelor de la nivelul Salvamont România – care pune în evidenţă elementele care nu ar trebui să fie în natură.

În felul acesta se pot face căutări punctuale. În acest moment suntem patru colegi care putem manevra drona, dar ne dorim să creștem numărului pentru a putea folosi aparatul în orice moment.

La nivel național mai sunt aproximativ 10 servicii care au drone, dar cred că în următorul an se va ajunge la 30 de servicii care vor avea astfel de dotări, pentru că la nivel național un astfel de aparat devine tot mai important în acțiunile de căutare sau salvare”, declară directorul Salvamont Argeș – Ion Sănduloiu.

Foto principal – descriptiv: Pandurul

HerasMed (555 x 222 px)
570×90 MAIA