- Publicat de: ePitești
- 12-05-2016, ora 16:10
- Sănătate
CÂND NE DUCEM COPILUL LA MEDICUL ORTODONT
Poate că nu de puţine ori v-aţi întrebat în jurul cărei vârste trebuie să vă duceţi copilul la medicul ortodont, în aşa fel încât să nu fie nici prea devreme, nici prea târziu.
Citiți și: Povestea care a adus bucurie și magie în Pitești!Răspunsul îl aflăm azi de la Iulia Vuţă, medic specialist în ortodonţie şi ortopedie dento-facială (foto 1).
,,Prima vizită a copilului la medicul specialist ortodont ar trebui realizată nu mai târziu de vârsta de 7 ani. Tratamentul precoce duce la corectarea mai ușoară a problemelor ortodontice. În plus, netratarea la timp poate avea drept consecințe proceduri mai complexe, de lungă durată, sau chiar intervenții chirurgicale.
Citiți și: Incendiu la un stâlp electric în centrul Piteștiului: Panică printre trecătoriLa vârste mici necesitatea unui tratament ortodontic devine evidentă când apar una sau mai multe abateri de la dezvoltarea normală a aparatului dentomaxilar.
Acestea pot fi: dificultăți în masticație, mușcarea buzei inferioare, pierderea precoce a dinților de lapte, sugerea degetului sau a suzetei după vârsta de 3 ani, spațieri sau înghesuiri dentare, deglutiție de tip infantil, poziții vicioase în timpul somnului, erupția anormală a dinților, dinți supranumerari, bărbie ștearsă sau proeminentă ori creșterea asimetrică a maxilarelor.’’, precizează Iulia Vuţă, medic specialist în ortodonţie şi ortopedie dento-facială.
Aparat dentar mobil sau fix?
,,Atitudinea terapeutică se face în funcţie de vârsta pacientului.
Atunci când tratamentul trebuie iniţiat de la o vârstă fragedă, prima opțiune o reprezintă aparatele mobile sau trainerele. Acestea au rolul de a stimula dezvoltarea oaselor şi de a asigura spaţiul necesar erupției tuturor dinţilor. Sunt uşor de acceptat de către copii, având un design atrăgător şi fiind purtate doar un anumit număr de ore pe zi.
Tratamentul la copiii de peste 11-12 ani, care au dentiţie permanentă, constă în montarea unui aparat ortodontic fix, care, la rândul lui, poate fi metalic, ceramic sau de safir.’’, adaugă Iulia Vuţă.
Indiferent de tipul de anomalie pe care îl observaţi la copilul dumneavoastră, consultaţiile stomatologice bianuale la Clinica stomatologică Dr. Vuţă Iulia/Mircea sunt imperios necesare pentru ţinerea sub observaţie a erupţiei dentare și a dezvoltării maxilarelor, dar şi pentru depistarea precoce a cariilor şi a altor deficienţe.
Pentru programări şi informaţii suplimentare aveţi la dispoziţie numărul de telefon 0723.454.680.