EcoMoto 930×122

ceaiuri

FLORILE DE SALCÂM, INDICATE ÎMPOTRIVA DEPRESIEI ȘI A INSOMNIILOR

Florile de salcâm conțin numeroase substanțe active: taninuri, glucide, ulei volatil, mucilag, acid organic clorogenic şi acid organic cafeic. Cu o mare valoare terapeutică, au întrebuințări în alimentație și în farmacia naturistă, fiind plăcute la gust și la miros.

Citiți și: NU BEȚI CEAI ÎN EXCES! IATĂ RISCURILE!

Se recoltează în faza de maximă dezvoltare, rupându-le cu grijă de pe axul principal al inflorescențelor. Se usucă în strat subțire pe foi de hârtie. Din 7 kg de flori proaspete putem obține 1 kg de flori uscate, care se păstrează în ambalaj de hârtie.

Preparatele pe bază de salcâm sunt sub formă de infuzie, tinctură și pulbere.

Infuzia de flori de salcâm este recomandată în tratarea migrenelor. Se pune o linguriță cu flori uscate într-o cană cu apă fierbinte, se infuzează timp de 15 minute, se filtrează și se bea, eventual îndulcită cu miere. Pentru a trata irascibilitatea, stările de anxietate și de depresie psihică prelungită, se prepară un macerat din două lingurițe cu flori de salcâm la 200 de ml de apă, se ține timp de 8-10 ore la temperatura camerei, se filtrează și se bea câte puțin după micul dejun, dimineața.

De asemenea, florile de salcâm au efect sedativ, de aceea sunt indicate în insomnie. Este bine să se țină în cameră un buchet de flori de salcâm sau se poate realiza o pernuță umplută cu flori uscate de salcâm, parfumul având un efect calmant asupra sistemului nervos și inducând o stare de somn.

Pentru senzația de arsură la stomac și alte boli ale stomacului, se recomandă ceaiul din flori de salcâm, care combate hiperaciditatea. Ca pansament gastric, florile de salcâm se pot amesteca, în părți egale, cu frunze de dud. Sunt recomandate două căni cu infuzie pe zi.

În plus, sunt binecunoscute efectele antitusive, antispasmodice asupra tractului respirator, emoliente, antiseptice și antinevralgice ale florilor de salcâm. Calmează tusea convulsivă, dar și pe cea cauzată de crizele de astm. (Sursă şi foto: www.doctorulzilei.ro)

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3