- Publicat de: ePitești
- 30-01-2019, ora 10:12
- Sănătate
ULTIMA ORĂ: A FOST DECLARATĂ OFICIAL EPIDEMIE DE GRIPĂ
Ultima oră: A fost declarată oficial epidemie de gripă. În urmă cu puțin timp, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România.
Citiți și: Vaccinul care poate salva vieți a ajung în farmacii!Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea (foto).
„Putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. (…) Vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. (…) S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a afirmat Sorina Pintea într-o conferință de presă care se desfășoară la această oră la Ministerul Sănătății.
Citiți și: Alertă! La un pas de epidemie de gripă, în România„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite.
Din fericire, această gripă este ca urmare a unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România”, a precizat ministrul Sănătății, care a adăugat: „Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie”.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, DSP Argeș recomandă din nou populației vaccinarea antigripală, adresarea către medicii de familie și medicii specialiști în cazul apariției simptomelor de gripă sau răceală și respectarea următoarelor măsuri care limitează răspândirea infecțiilor respiratorii:
-spălatul pe mâini cu apă și săpun (care este obligatoriu după ce strănutați, tușiți sau vă suflați nasul), înainte și după masă, oricând mâinile au un aspect murdar;
-acoperiți gura și nasul când strănutați sau tușiți (cu un șervețel de hârtie, pe care îl aruncați după aceea);
-nu folosiți în comun obiecte personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.);
-dacă vă îmbolnăviți, acționați responsabil (repaus la domiciliu și păstrarea distanței față de persoanele din jur, mai ales dacă tușiți sau strănutați);
-consumați multe legume și fructe proaspete, bine spălate sub jet de apă potabilă înainte de consum;
-aerisiți zilnic încăperile în care lucrați sau vă odihniți;
-evitați aglomerațiile;
-folosiți îmbrăcăminte adecvată temperaturilor de afară.