930 x122 grota rece

politie

Sancțiuni drastice pentru șoferii care fac asta la volan

Sancțiuni drastice pentru șoferii care fac asta la volan

Citiți și: Indicator rutier nou care dă bătăi de cap! Poți primi o sancțiune de coșmar!

Conform Codului Rutier din România, șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul, fără a utiliza un sistem hands-free, riscă o amendă.

Amenda este de peste 1.300 de lei.

Citiți și: Restricții și sancțiuni pentru acești șoferi!

Art 101, punctul 3 din Codul Rutier: ”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

h) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.

Aceasta corespunde la 6-8 puncte de amendă.

Fiecare punct de amendă având valoarea de 165 de lei, ceea ce duce la un total de 990 – 1.320 de lei.

Dacă șoferul comite și o altă încălcare a regulilor de circulație în timp ce folosește telefonul, poliția poate decide suspendarea permisului de conducere.

Suspendarea va fi pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, sancțiunile se aplică nu doar pentru vorbitul la telefon.

Se aplică și  pentru alte utilizări ale dispozitivelor electronice, cum ar fi filmarea, fotografierea sau scrierea de mesaje text în timp ce conduc.

În cazul în care se constată și alte încălcări concomitente ale regulilor de circulație, șoferul va primi sancțiuni multiple.

Sancțiunile vor fi: una pentru utilizarea incorectă a telefonului și alta pentru abaterea comisă suplimentar.

Respectarea regulilor de circulație este esențială nu doar pentru siguranța proprie, ci și pentru a preveni accidentele și pentru a proteja viețile altora.

Este important ca toți șoferii să conștientizeze riscurile și sancțiunile asociate cu distragerea atenției în timpul conducerii. Și evident să adopte comportamente responsabile pe drumurile publice.

Sancțiuni drastice pentru șoferii care fac asta la volan

Sursa: Newsweek.ro

Foto: Descriptiv/arhivă

 

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
eurial 570×90