Donaris 930 x 122

admitere

Schimbare radicală privind admiterea la liceu! „E scandalos!”

Schimbare radicală privind admiterea la liceu! „E scandalos!”

Citiți și: Procurorii cer ARESTAREA elevului care și-a atacat profesoara cu un cuțit

Sindicatele profesorilor au avansat o propunere calificată drept scandaloasă de părinți: absolvenții de clasa a VIII-a să susțină cinci probe scrise la examenul de Evaluare Națională: Matematică-informatică, Română, Științe, Umanistice și Limbă maternă, în locul admiterii suplimentare la liceu.

Cele mai mari sindicate din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, FLSI, și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” propun ca, în loc de admitere la liceu, absolvenții de gimnaziu să dea cinci probe la Evaluarea Națională, conform psnews.ro.

Citiți și: Fără examen de admitere pentru instituțiile de învățământ postliceal militar – maiștri militari și subofițeri!

Adică, în loc de două examene scrise la Română și Matematică, așa cum este acum, să se organizeze cinci probe scrise, respectiv Matematică-informatică, Română, Științe (Fizică, Chimie, Biologie), Umanistice (Istorie, Geografie, Limbi străine) și Limbă maternă, iar liceele să anunțe cu un an înainte coeficienții aferenți fiecărei probe, în funcție de filieră.

Potrivit sindicatelor profesorilor, suma celor 4/5 coeficienți ar trebui să fie 10, niciun coeficient neputând fi 0. Repartizarea la liceu ar urma să se facă tot computerizat, în funcție de acești coeficienți și de media ponderală pentru fiecare liceu ales de elevi, aceștia urmând să completeze maximum 10 opțiuni. Schimbarea ar urma să înceapă cu elevii care trec în clasa a V-a în anul școlar 2024/2025.

Reprezentanții asociațiilor de părinți se opun însă unei astfel de modificări.

Sub nicio formă nu susținem așa ceva. Este mult prea mult, e scandalos. În primul rând, ar trebui ca toți profesorii din școli să-și dea silința și să-i învețe pe elevi și apoi să punem condiții să-i testăm din toate. Altfel, să-i trimitem și noi pe ei la evaluări la toate disciplinele, să vedem la ce nivel sunt”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

În condițiile în care noile legi ale Educației vor fi adoptate până la finalul acestui an, prima generație de elevi care vor susține admitere la liceu după noul model vor fi cei care vor termina clasa a VIII-a în 2028.

Detalii, AICI – Profesorii ar vrea să înlocuiască admiterea la liceu cu un examen la 5 materii

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3