930 x122 grota rece

medicamente

Scumpire istorică a medicamentelor!

Scumpire istorică a medicamentelor!

Citiți și: Cele mai mari scumpiri! Pentru ce plătim cel mai mult la magazin

De la 1 august a intrat în vigoare corecția a prețurilor din Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

În urma corecției, Canamed include peste 6.200 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, prețurile medicamentelor au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%.

Citiți și: Aliment consumat de toți românii, scumpire-record cu 40%

Datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că prețurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecția Canamed, procent neatins de decenii.

Astfel, în luna august 2023, prețurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, față de luna precedentă și cu 15,06% față de august 2022, arată datele INS.

Spre comparație, în întregul an 2022, prețurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani.

Un nivel de creștere a prețurilor medicamentelor cu de 20% nu a mai fost atins de cel puțin două decenii în România.

Ultimul an în care România a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor medicamentelor a fost 2010, când prețurile au urcat, în medie, cu 7,86% față de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009).

Detalii, AICI – Scumpire istorică a medicamentelor în România după corecția Canamed

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3