pizzeria sapori  930 122

centrul cultural pitești

Se anunță noi evenimente la Centrul Cultural Pitești

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 26 – 29 aprilie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:

Citiți și: Surpriza de la Târgul de Crăciun! Toată lumea e așteptată în Centru

Prelegerea cu tema „Curtea de la Argeș”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, marți, 26 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„A doua ediție pe luna aprilie a <Temelor culturale în emoții raționale> o dedicăm revistei <Curtea de la Argeș>, în încercarea de a aduce mai aproape de public o revistă locală, argeșeană, de ținută academică, cu răsunet european, internațional, susținută și de Primăria Municipiului Curtea de Argeș – Orașul Domnesc și Regal”, precizează Lucian Costache.

Citiți și: Festivalul ZAVAIDOC, ediția a XVII-a: Anunț de ultim moment!

Recitalul de muzică folk-hop “Long live love!”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, marți, 26 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Printre ciolane de tanc și avioane gravide cu moartea, printre cizme tropăind și cărucioare întoarse, printre toate lucrurile pocnitoare care facilitează sinistrul, peste tot și în orice timp istoric iubirea își instalează plenar, ireductibil, ca într-o mare gravitație, legile și răsuflarea ei.

O resetare grandioasă și discretă, perpetuă ca orice lege a fizicii, care vine din spate, de la începuturi, când Creatorul a poruncit binele și l-a făcut indestructibil. Sunt M.C. Grăilă și vă invit la o celebrare în versuri a celei mai mari forțe a Universului, dragostea, un comandament pe care fiecare om ar trebui să și-l ia personal și în serios. <Long live love!>, așadar, <Trăiască dragostea!>, o urare pitică în fond, având în vedere imensitatea acestei forțe cu un infinit de posibilități și de fațete”, spune Octavian Dărmănescu.

PUTEREA GÂNDULUI ÎN PROCESELE DE VINDECARE ȘI DE OPTIMIZARE A FIINȚEI

Prelegerea cu tema “Puterea gândului în procesele de vindecare și de optimizare a ființei”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, eveniment care se va desfășura marți, 26 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Întâlnirea cu prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan are mare însemnătate pentru argeșeni cât și pentru ceilalți oameni care îl apreciază din toate punctele de vedere. Perspectiva din care domnia sa privește ființa umană ne ajută să parcurgem capitole dintr-o cunoaștere mai largă, fiecare de la nivelul la care am ajuns, pentru a descifra câte ceva cu propria minte din mintea colectivă.

Astfel, întrepătrundem limitările și nemărginirile în care suntem plămădiți cu inteligență! Cum este posibil să trecem peste niște linii de demarcație trasate de mintea noastră? Cine poate face față acestor provocări, de cine sau de ce depinde atunci când depășim anumite granițe? Acestea sunt o parte din întrebările celor care doresc să participe cu entuziasm sufletesc la o conferință care să trezească toți neuronii la o viață normală, firească, perpetuă, morală etc. Conferința are la bază studiile științifice care pun în lumină forța subconștientului ca fiind inteligența infinită cu un potențial imens de vindecare și de optimizare a ființei noastre.

Sunt comentate, de asemenea și modalitățile concrete de accesare la acest nivel a creierului uman. O astfel de întâlnire ne propulsează spre realizare ca ființă umană reală, conștientă de capacitățile creatoare și responsabilă față de ea și față de celelalte ființe, precum și față de întreaga natură”, spune Simona Vasilescu.

RAPORTUL SENSIBIL DINTRE ADOLESCENT ȘI PROFESOR

Dezbaterea cu tema “Raportul sensibil dintre adolescent și profesor”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, având-o invitată pe profesoara Mariana Prunescu, miercuri, 27 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Fenomenul educațional, ca orice fenomen (natural, social, cosmic), evoluează: e clar că e destul de dificil pentru un educator să țină pasul cu iureșul amețitor al istoriei! Cam cum trebuie să arate profesorul zilelor noastre ? Care este (sau ar trebui să fie) comportamentul adolescentului? Cum se vede relația dintre dascăl și elev… în perimetrul Adolescenței? Toată lumea știe că lucrurile sunt delicate, dar nu imposibil de abordat, așa-i?

S-au scris (și se scriu) romane, poezii, nuvele, piese de teatru, se compune muzică de tot felul, se realizează nenumărate filme… unde se regăsește relația <enigmatică> dintre Maestru și Discipol, dar… din perspectiva mea… raportul cel mai sensibil dintre profesor și elev se pare că se produce în perioada plină de mister a Adolescenței! O să încerc, alături de profesoara Mariana Prunescu să desfacem firul în patru, fără a vrea neapărat… să devenim filosofi!”, spune George Badea.

ȘI TOTUȘI EXISTĂ MODELE!

Dezbaterea cu tema “Și totuși există modele! (I)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Mișcarea, esența creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe psihologul Ileana Amaximoaie, eveniment care se va desfășura miercuri, 27 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Avem deosebita plăcere să discutăm în Săptămâna Luminată despre măestrie, iluminare, Maeștri, modele! Abordăm în această emisiune aspectele pozitive, pornim de la oameni cu valori supreme, ideatice, de la modelul pământean Iisus, de la Creație și transferăm către primul educator: mama, apoi școala etc.

Răspundem la întrebări precum: ce înseamnă măestria, modelul; cum ajungem la ea; cine ne influențează în devenirea noastră; noi alegem maestrul? Dialogul meu cu psihoterapeuta Ileana Amaximoaie ne va fi de folos prin autenticitatea experiențelor trăite personal dar și împreună, cât și prin cunoașterea dobândită până în prezent!”, ne incită Petruța Daniela Mihăilescu.

MITROPOLITUL ANASTASIE CRIMCA AL MOLDOVEI 

Prelegerea cu tema „Mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care poate fi urmărit live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 27 aprilie, de la ora 20.00.

„În secolul al XVII-lea, toate cele trei țări românești au cunoscut perioade de stabilitate și dezvoltare economică și culturală, mulțumită și personalității unor domnitori precum Matei Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu etc. În întreg spațiul românesc, Biserica Ortodoxă Română cunoaște perioada ei de apogeu prin marii ierarhi cărturari: Anastasie Crimca, Varlaam și Dosoftei în Moldova; Teofil, Ștefan, Teodosie și Antim Ivireanul în Țara Românească; Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici în Transilvania.

Ca stăpânitor al scaunului mitropolitan al Sucevei, Anastasie Crimca a fost mereu preocupat de emanciparea socială, morală și culturală a clerului, cu ajutorul domnitorului Miron Barnovschi. A îndeplinit misiuni diplomatice și a ajutat la înființarea pe lângă biserici și mănăstiri a unor modeste instituții sociale (bolnițe). Primul spital atestat documentar într-un oraș ar putea fi cel înființat în 1619 în Suceava de mitropolit. Anastasie Crimca s-a preocupat și de îngrijirea lăcașurilor de cult, precum și de ridicarea altora noi, în centrul tuturor fiind ctitoria sa de la Dragomirna.

Ierarhul moldovean a rămas în istoria culturii românești mai ales prin manuscrisele sale cu miniaturi, în limba slavonă. Anastasie Crimca este considerat primul autoportretist din pictura românească și ultimul mare reprezentant al culturii slavone în Moldova”, spune Marin Toma.

RECITAL DE FOLCLOR

Recital de folclor în cadrul proiectului sub genericul “De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, joi, 28 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

LA TAIFAS CU MUZELE 

Dezbaterea cu tema “La Taifas cu Muzele”, în cadrul proiectului sub genericul „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, eveniment care va avea loc joi, 28 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua noastră întâlnire culturală le am ca invitate pe poeta Daniela Vâlceanu, din Drobeta-Turnu Severin, și pe scriitoarea Zenovia Zamfir din Râmnicu- Vâlcea. Conversația va fi una dedicată poeziei, culturii și prieteniei. Invitatele își vor prezenta creațiile literare, precum și proiectele culturale, actuale și viitoare, dar vom depăna și amintiri, spre a spori savoarea întâlnirii noastre speciale”, spune Silvia Giurgiu.

ARTA ESTE PENTRU TOȚI

Dezbaterea cu tema “Arta este pentru toți – cum să ne uităm la un tablou ca un specialist”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coodonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, având-o invitată pe artistul plastic Adela Mara, eveniment care va avea loc vineri, 29 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Născută în 1986, Adela Mara a absolvit Universitatea Națională de Artă, specializarea <Istoria și Teoria Artei> în anul 2009, obținând ulterior și un masterat în domeniu. Ea lucrează de mai bine de 12 ani la case de licitații din România și Europa, participând și la organizarea unor expoziții de artă între care cea mai mare expoziție dedicată artei românești din perioada 1950 – 1990:

<Artistul și Puterea>. Tema conferinței sale este următoarea: <Arta este pentru toți – cum să ne uităm la un tablou ca un specialist>. Mulți oameni cred că arta este doar pentru specialiști, motiv pentru care evită să meargă în muzee sau expoziții. Adela Mara își propune să combată această prejudecată încercând să ne ofere câteva repere cu ajutorul cărora putem înțelege câte ceva din mesajele pe care artistul plastic dorește să ni le transmită. Totodată vom putea să ne dăm seama dacă o lucrare este sau nu de valoare. Prelegerea pe care o va susține în cadrul <Colocviilor Municipiului Pitești> ne va indica tocmai fețele ascunse ale operei de artă”, declară Leonid Dragomir.

HerasMed (555 x 222 px)
New Profesional Consult 570×90