- Publicat de: Madalina Iordachita
- 3-05-2022, ora 17:24
- Știri
Servicii medicale gratuite pentru argeșeni
De luni începe testarea în Pitești pentru depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul leziunilor precanceroase colorectale, anunță prefectul județului Argeș, Radu Perianu.
Citiți și: Pitești. S-a întâmplat în această seară la o școală din Nord„Este o premieră care mă bucură și sunt convins că screeningul în mediul urban va ajuta mulți argeșeni.
Medicul de familie Natalia Becheanu se va ocupa de testări. Vă puteți adresa cabinetului din strada Stroe Leordeanu, nr.1, lângă Piața Găvana.
Citiți și: Pitești. La 18 ani te crezi „NINJA” la volan și mergi cu 144 km/oră pe bulevard!Foarte important! Testarea este gratuită și o pot cere și piteștenii care nu sunt înscriși pe lista medicului de familie.
Astăzi a avut loc evenimentul de lansare a proiectului de screening al cancerului colorectal. Testările au început la sfârșitul anului trecut, dar, la acel moment, era pandemie așa că nu am putut face această prezentare oficială.
Medicii care au venit astăzi în Pitești au un mesaj puternic. Este păcat să nu aflăm din timp de o boală ce poate fi tratată dacă este diagnosticată în fază incipientă. Este un lucru pe care l-au transmis astăzi specialiștii.
“Cancerul nu mai este demult o sentință la moarte. Poate fi prevenit, poate fi vindecat, este o afecțiune care trebuie privită nu cu spaimă, cu cu optimism. Cancerul colorectal poate fi prevenit. Poate fi vindecat dacă este depistat la timp” a transmis dr Carmen Ungureanu, Institutul Național de Sănătate.
Lucrul care mi se pare esențial: proiectul nu este limitat la a testa și a da un rezultat, ci se merge cu omul până află ce are și până i se dă un tratament.
„Medicii de familie au un rol foarte important pentru că vin în contact direct cu cele mai diverse categorii de populație. Intră în contact și cu populația sănătoasă a cărei educație este chiar mai importantă decât cea bolnavă. Asta face primordială creșterea nivelului de cultură a educației sanitare. Ceea ce se întâmplă în acest proiect este un deziderat al medicilor de familie” – a transmis Tabita Stănoiu, medicul coordonator al proiectului în județul Argeș.
Au fost și sunt zone în care reacțiile nu sunt încă cele pe care le dorim. De aceea sunt foarte importante întâlniri precum cea care a avut loc astăzi. Sper ca mesajul medicilor să ajungă la toți oamenii care pot fi incluși în testare. Vreau să mai organizăm astfel de discuții și în teritoriu.
Proiectul va fi lansat și în zona urbană ca să poată beneficia de el cât mai mulți argeșeni.
Instituția Prefectului sprijină activ acest proiect. Colegii mei au mers în localități, au fost alături de medicii de familie, de asistenți sociali. Au încercat să schimbe mentalități și vă asigur că vom face asta în continuare.
Instituția Prefectului județul Argeș sprijină activ proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Sud-Muntenia”, în cadrul PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni și Fundația Renașterea.”, transmite Radu Perianu, prefectul județului Argeș.
Foto principal: descriptiv