930×122 senatori-01 psd

doctori_operatii_laparoscopice02_01_ba4223c202

In sistemul informatic al CNAS, apar vii morti

Medicii de familie susţin că actul adiţional nu este legal, pentru că este pe o lege anterioară, dar cu normele de aplicare pe noua lege, motiv pentru care societatea naţională şi federaţia medicilor de familie are astăzi este zi de proces cu CNAS.

Comisia de sănătate a CJ Argeş a avut o întrevedere cu medicii de familie din Argeş, ulterior, dr. Valentin Bănică- preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Argeş şi dr. Maria Boşneag, preşedinta Societăţii Medicilor de Familie – Filiala Argeş, au prezentat aspecte cu privire la situaţia creată.

„Activitatea noastră este computerizată. Normele sunt amestecate. Nimeni nu a înţeles ce să facem cu normele. În privinţa pacienţilor, de anul acesta un pacient ar trebui evaluat de medicul de familie pentru toate bolile cronice pe care le prezintă. Putem face însă o consultaţie la trei luni. Adică, un pacient poate avea 5 afecţiuni, poate primi cinci recomandări de la cinci medici de specialităţi, iar eu, ca medic de familie, îl pot onora la 3 luni. Prescripţia medicală aferentă consultaţiilor poate fi raportată trimestrial, aşa că nu se poate mai devreme raportarea. Sistemul informatic nu acceptă un CNP decât o dată la trei luni.

Pacientul poate veni pentru monitorizare dacă nu a beneficiat de nicio prescripţie. Eu nu pot verifica însă dacă pacientul a fost la vreun specialist în Bucureşti, aşa că la unul dintre noi serviciul medical este tăiat.

Pacienţii cronici trebuie să se programeze la consult. El ia tratament permanent, ce trebuie monitorizat pentru a vedea ce efecte are. Dacă pacientul este programat într-o zi şi vine în altă zi, pacientul este nevoit să plătească însă consultaţia. Dacă pacientul cere, nu se decontează de Casă”, a afirmat preşedinta Societăţii Medicilor de Familie Argeş.

Doctorul Boşneag a venit şi cu exemple concrete de situaţii care pot fi oricând real: „Dacă aveţi un copil care face de trei ori o afecţiune, la mine nu puteţi veni decât de trei ori dacă boala este acută sau sub acută, iar prescripţia pentru o boală acută este de 5 zile valabilă, cu obligaţia de a ridica reţeta în primele 24 ore, sau pentru o boală subacută cu ridicarea reţetei în 48 de ore. Dacă după cele 3 vizite la mine boala s-a agravat, eu pot da bilet de trimitere pentru specialitate, iar medicul specialist mai poate da maximum două consultaţii. Actele normative trebuie reglementate, iar pacientul să poate veni la consultaţie de câte ori crede că are nevoie, desigur cu anumite limite”.

Doamna doctor a venit şi cu situaţii care arată slăbiciunile sistemului informatic care practic stă la baza activităţii medicilor de familie. Sistem informatic făcut de informaticieni, dar care nu acoperă toate situaţiile reale, motiv pentru care nu face altceva decât să îngrădească dreptul pacienţilor la serviciile medicale, chiar dacă sunt contributori.

„ANAF şi Casa de Asigurări ar trebui să urmearească şi să recupereze datoriile pacienţilor pentru serviciile medicale. Pacienţii înscrişi beneficiau de un mimim de consultaţii, dar acutalul contract mi-a pus oprelişti. Doar pacienţii asiguraţi mai au dreptul. Dar eu nu pot verifica dacă au plătit sau nu asigurare. Eu trebuie să folosesc un sistem informatic nou, care este incorect”.

„Părinţii vin cu nou- născuţii pentru a fi înscrişi la medicul de familie cu certificatul de naştere. Noi introducem CNP-ul în sistem. Validarea raportării vine într-o lună jumătate- două. Ce fac părinţii dacă li se îmbolnăvesc copii? Eu vin să îl văd, consultaţia nu e plătită de Casă, dar nu pot oferi niciun tratament, pentru că sistemul nu l-a validat. Ca atare nu pot scoate reţeta medicală, nu pot da biletul de trimitere.

La fel se întâmplă în cazul tinerilor cu vârste între 18 şi 26 ani, care studiază. Când face 18 ani, sistemul îl introduce la sistemul minimal. Nu mai este asigurat. Tinerii vin de obicei pentru afecţiuni acute. Eu cer o adeverinţă de elev sau student, dar codul introdus îl pune pe un pachet minimal. Părinţii merg la casa de asigurări cu buletinul, adeverinţa, certificat fiscal pentru demonstrarea că nu are alte venituri şi CAS îl introduce în baza de date. Pentru validare, e nevoie tot de aproape o lună şi jumătate. Programul nu mă lasă să eliberez reţete pe boala specifică”.

” Un salariat vine cu adeverinţa de la societate. În sistem, el poate apărea ca neasigurat. Eu nu pot acuza pacientul de fals sau societatea că nu plăteşte asigurare, sau sistemul că nu l-a înregistrat.

Sfatul nostru: verificaţi-vă pe site-ul CNAS calitatea de asigurat, introducându-vă CNP-ul”.

„Avem un certificat de naştere cu un CNP, al unui nou-născut. Eu introduc CNP, îl înscriu, fac serviciul medical, îl raportez şi peste două luni, sistemul îmi spune că pacientul este decedat.

În cazul adulţilor, e nevoie de şi mai multe acte pentru ca CNAS să îl <> din mort în viu. Procesul durează şase luni! Ce face un nou-născut în şase luni, când eu trebuie să îi fac vaccinare la două şi patru luni? Dacă se îmbolnăveşte, trebuie să îi dau reţetă, iar sistemul îmi spune că am dat reţetă la morţi. Care morţi? Morţii sunt vii!

Pe site-ul CNAS se spune că în Argeş au fost 47 de astfel de cazuri. Noi avem 27 de morţi vii care au reuşit să fie înscrişi, datorită medicului de familie, deşi nu este obligaţia noastră. Noi trebuie să oferim servicii medicale. Noi nu controlăm actele şi să dăm viaţă morţilor care în realitate sunt vii”, au fost exemplele date de Maria Boşneag.

În Argeş sunt 352 medici de familie, astfel că în medie unui medic de familie îi revine 1800- 2000 medici, deşi sunt unii care au 3000 de pacienţi. Conform datelor furnizate, în ciuda numărului mare de cetăţeni deserviţi, venitul unui medic de familie, după plata tuturor activităţilor şi salariilor personalului din cabinet, poate ajunge în unele cazuri şi la 400 lei !

„Noi dorim să fie controlate serviciile medicale! Iar dacă ne tot ameninţă cu trimiterea noastră în sistemul bugetar, să o facă, abia aşteptăm, să avem şi noi concedii, sporuri, vechime, plata conform pregătirii. Şi noi suntem tot pacienţi la un moment dat”, a mai spus doctorul Boşneag.

Preşedintele Colegiului Medicilor susţine că este necesară o rediscutare a normelor şi a contractului cadru, în caz contrar pacienţii având de suferit, iar medicii de familie vor pune lacătul pe cabinete pentru că vor da faliment. „Pacienţii au din ce în ce mai greu acces la servicii medicale şi medicamente, farmaciştii şi producătorii îşi recuperează din ce în ce mai greu banii, cabinetele nu au venituri decente şi de aceea, medicii emigrează. Este evident că sistemul de asigurări de sănătate patronat de stat, în formă actuală, şi-a atins limitele.

Pe lângă subfinanţarea cronică, greşeli manageriale grave perpetuate în timp au dus la amputarea rolului asistenţei medicale primare. Acest fapt a dus la creşterea nesustenabilă a costurilor în asistenţa spitalicească.

Soluţia unanim acceptată este creşterea finanţării sănătăţii românilor şi repartizarea fondurilor în funcţie de gradul de solicitare a diverselor niveluri de asistenţă.

De aceea, în interesul populaţiei şi la recomandarea Băncii Mondiale, cerem alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, creşterea treptată şi substanţială a bugetului pentru asistenţa medicală primară pînă la cel puţin 10 – 12% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, în următorii 5 ani, obligatoriu minim 9% pentru asistenţa medicală primară din total FNUASS pentru anul în curs. Protestul nostru actual nu urmăreşte doar creşterea finanţării ci şi recunoaşterea rolului şi statutului medicului de familie în sistemul medical românesc în concordanţă cu Uniunea Europeană.

În condiţiile impuse, în câteva luni, medicii de familie vor da faliment.

Read more: http://proarges.ro/actualitate/34-stirea-zilei/3499-cum-ne-face-oficial-sistemul-medical-din-vii-morti#ixzz1Ofi4kIpH

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90