930×122 POSADA 5

fraude-internet

Piratii eBay cautati la Pitesti de US Secret Service, FBI si DIICOT

Procurorii DIICOT si politistii din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice desfasoara in acest moment, joi, 14 iulie, perchezitii la mai multe domicilii din Pitesti. Actiunea face parte dintr-o ampla activitate de destructurarea a trei grupuri specializate in fraude informatice pe site-uri de comert on-line, care ar fi indus in eroare aproximativ 1.000 de persoane, cu un prejudiciu de 20 de milioane de dolari, concomitent avand loc 117 perchezitii in 9 orase ale tarii. Politistii au ridicat din casele suspectilor probe, calculatoare, laptopuri si formulare bancare.

Actiunea este desfasurata de procurori ai DIICOT – Structura Centrala, Serviciul Teritorial Craiova si Biroul Teritorial Gorj, iar perchezitiile au loc in Bucuresti, Craiova, Tg. Jiu, Timisoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti.

Ofiterii DIICOT si BCCO din Arges au efectuat in aceasta dimineata 8 perchezitii in Pitesti si Valcea, mai multe persoane suspectatate de frauda pe internet fiind aduse la Parchetul de pa langa Tribunalul Arges.  In Pitesti politistii au efectuat trei percheziţii domiciliare în cartierele Tudor Vladimirescu şi Trivale, in urma descinderilor, doua persoane fiind trimise pentru audieri la sediul DIICOT Bucureşti.

Membrii celor trei grupuri sunt suspectati, ca, in  perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vânzare a unor bunuri care in realitate nu existau (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice, bijuterii), au indus si mentinut  in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vânzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si ulterior retransmise in România prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop. Anchetatorii spun ca gruparile ar fi inselat aproximativ 1.000 de victime, iar prejudiciul total cauzat este de aproximativ 20 de milioane de dolari.

La sediul DIICOT urmeaza sa fie aduse aproximativ 100 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru frauda informatica,  constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Dosarul a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, BCCO Craiova si SCCO Gorj. Suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul IGPR si DGIPI. Totodata, procurorii DIICOT au colaborat, in documentarea informativ-operativa a cauzei , cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90