930×122 CUMPANA 5

alcool

Șoferii prinși și beți, și drogați, judecați pentru o singură infracțiune

Șoferii prinși atât sub influența alcoolului, cât și a drogurilor, judecați pentru o singură infracțiune

Citiți și: Pedepse mai mari pentru vânzarea și distribuirea de droguri minorilor!

Șoferii depistați conducând pe drumurile publice în timp ce se află și sub influența băuturilor alcoolice, și a drogurilor vor fi acuzați de o singură infracțiune, nu de două, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), printr-o decizie ce a fost publicată marți în Monitorul oficial.

Codul penal menționează cele două infracțiuni ca fiind separate, având fiecare pedepse de până la cinci ani de închisoare. Asta înseamnă că celor care vor fi depistați în ipostaze similare nu li se va aplica tratamentul de concurs al infracțiunilor, ce duce la majorarea pedepselor aplicate.

Citiți și: Cât putem bea fără să ne îmbolnăvim

ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 11/2022, care a fost publicată marți în Monitorul oficial, că „fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracțiune unică”.

Acum, după ce hotărârea ICCJ a fost publicată în Monitorul Oficial, ea a devenit obligatorie pentru toate instanțele de judecată atunci când se confruntă cu dosare care vizează situații similare.

Foto: descriptiv

Supernova_2022_christmas_web_banner_555x222_ROM

Comentarii

SMART KIDS 570×90