930X122 MAIA

alcool

Șoferii prinși și beți, și drogați, judecați pentru o singură infracțiune

Șoferii prinși atât sub influența alcoolului, cât și a drogurilor, judecați pentru o singură infracțiune

Citiți și: Mulțumești unui alt șofer în trafic? Se dă amendă usturătoare

Șoferii depistați conducând pe drumurile publice în timp ce se află și sub influența băuturilor alcoolice, și a drogurilor vor fi acuzați de o singură infracțiune, nu de două, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), printr-o decizie ce a fost publicată marți în Monitorul oficial.

Codul penal menționează cele două infracțiuni ca fiind separate, având fiecare pedepse de până la cinci ani de închisoare. Asta înseamnă că celor care vor fi depistați în ipostaze similare nu li se va aplica tratamentul de concurs al infracțiunilor, ce duce la majorarea pedepselor aplicate.

Citiți și: Percheziții! Fapte neînchipuite și ilegale: Trei tineri, săltați de mascați

ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 11/2022, care a fost publicată marți în Monitorul oficial, că „fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracțiune unică”.

Acum, după ce hotărârea ICCJ a fost publicată în Monitorul Oficial, ea a devenit obligatorie pentru toate instanțele de judecată atunci când se confruntă cu dosare care vizează situații similare.

Foto: descriptiv

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90