Donaris 930 x 122

dobrești

A FOST VÂNDUTĂ CASA LUI ION MIHALACHE DIN DOBREȘTI

Un important imobil cu valoare istorică din Argeș, și anume Casa Memorială Ion Mihalache din Dobrești, a fost vândut! Anunţul a apărut pe un site de licitații care nu face însă publice detaliile tranzacției privind casa care a aparținut marelui om politic Ion Mihalache, fondator și lider al Partidului Țărănesc.

Citiți și: Ce s-a întâmplat cu fata de 20 de ani care a dispărut împreună cu fiica de 5 ani

Proprietatea – edificată în 1880 – cuprinde astăzi două case, cea inițială fiind ridicată după tipicul sfârșitului de secol XIX. Casa veche a fost ridicată pe un demisol din cărămidă, peste care s-au așezate bârne de stejar, iar casa propriu-zisă a fost ridicată din bârne (vârghii).

Alegerea acestei reședințe de către Ion Mihalache nu este întâmplătoare. Aflată la doar 20 de km la nord de Topoloveni, locul de naștere al lui Mihalache, casa prezintă totodată și un specific față de care politicianul resimțea afinități puternice – tradiția. Atent la inovațiile din epocă, Mihalache avea să îi ofere casei confortul necesar. Folosind o sursă de apă apropiată, casa va fi alimentată cu apă curentă, având și o canalizare necesară. Curentul electric era introdus în proprietate în cursul anului 1932, în urma achiziției unui motor-dinam Renault.

Citiți și: Minune pentru logodnicul milionarei, șoferul bolidului Mercedes

După 1947, proprietatea intra în posesia statului comunist, devenind anexă a spitalului Călinești, statut pe care l-a avut până în cursul anului 2000.

Învățător la bază, Mihalache avea să se lanseze în politică imediat după încheierea Primului Război Mondial, punând bazele Partidului Țărănesc (decembrie 1918), al cărui președinte a fost până în 1926. Colaborarea și fuziunea cu Partidul Național Român condus de Iuliu Maniu avea să propulseze noua structură politică (Partidul Național Țărănesc) la conducerea Regatului, alături de care Mihalache a urcat în funcții ca Ministru al Agriculturii (1928-1930) sau Ministru al Afacerilor Externe (1930-1933). După venirea la putere a comuniştilor, Mihalache este arestat în lotul Maniu și este condamnat la închisoare pe viață.

Avea să moară la 10 ani după Iuliu Maniu, în martie 1963, în închisoarea de la Râmnicu Sărat.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90