930×122 CAPRA 5

ceausescu

A MURIT DOINA CORNEA

A murit Doina Cornea. Fosta disidentă din timpul regimului comunist a încetat din viață.

Citiți și: FOST DIRECTOR LA RADIO EUROPA LIBERĂ, INVITAT LA CINEMA „BUCUREȘTI”

Bolnavă de mai multă vreme, Doina Cornea a murit la vârsta de 88 de ani. Decesul a survenit azi noapte, în locuința sa din Cluj Napoca.

La începutul anilor 80, Doina Cornea a protestat ferm împotriva regimului dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, trimițând zeci de scrisori către Radio Europa Liberă în care a criticat politica dictatorului.

Citiți și: EPOCA CEAUȘESCU A FOST CANCER. RESPECT PENTRU EROII REVOLUȚIEI

A fost interogată de temuta Securitate a lui Ceaușescu și bătută. Aceeași Securitate i-a pus pază la casa în care locuia. De asemenea, regimul comunist a dat-o afară de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, acolo unde preda.

După Revoluția anticomunistă din decembrie 1989, a activat pentru puțin timp în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, din care a demisionat, neacceptând transformarea acestuia în partid politic. A devenit un critic al regimului Ion Iliescu, fiind membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi a Alianţei Civice. Ulterior, s-a înscris în PNȚ-CD.

În semn de recunoaștere a curajului său, în anul 2000 a primit cea mai înaltă distincţie a țării noastre – Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, iar în 2009 Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Ofiţer.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90