- Publicat de: ePitești
- 14-05-2019, ora 14:45
- Știri
ADIO RADARE ÎN TUFIȘURI!
Adio radare în tufișuri! După ce, la sesizarea președintelui Iohannis, Curtea Constituțională a decis că este neclară, având unele puncte neconstituționale, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice a ajuns din nou în Parlament, pentru reexaminare.
Citiți și: Codul Rutier 2025. Amenzi pentru șoferii care circulă astfelDupă ce luna trecută Senatul a reexaminat propunerea și a dat votul final, astăzi a venit rândul Camerei Deputaților (for decizional) să voteze.
Parlamentarii au eliminat din propunerea trimisă către promulgare obligativitatea presemnalizării cu panouri a radarelor. În schimb, au păstrat prevederea referitoare la amplasarea radarului de tip pistol: „Dispozitivele mobile de tip pistol destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere”.
Citiți și: Limita minimă a vitezei de deplasare în 2025: Sancțiuni nebănuiteDe asemenea, „dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere”.
“Potrivit legii votate de Camera Deputaților, care este for decizional, polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive.
O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravențiilor, în sensul că poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenție.
O noutate este și faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufișuri, după diferite obstacole.
Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri.
Legea pune bazele pe prevenție, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că șoferul încetinește și devine prudent. Statisticile demonstrează că acolo unde au fost montate machete ale mașinilor de poliție numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simțitor”, precizează deputatul Florin Roman, unul dintre inițiatorii proiectului.
Legea va fi trimisă pentru promulgare la președintele României, urmând să intre în vigoare după promulgare.