- Publicat de: Ana Ivan
- 1-11-2024, ora 8:50
- Știri, Știri
Viteza maximă legală cu care poate circula o mașină de Poliție
Viteza maximă legală cu care poate circula o mașină de Poliție Mulți oameni cred că polițiștii pot conduce oricum, indiferent de regulile rutiere.
Citiți și: Poliția Română și-a amendat doi agențiTotuși, legea face diferența între o misiune de intervenție și o patrulare simplă.
Mașinile de intervenție, inclusiv cele de Poliție, Jandarmerie sau Salvare, pot încălca regulile doar în caz de urgență, notează ProMotor.ro.
Citiți și: Argeș. Descinderi în forță: Sute de amenzi și perchezițiiConform legislației, mașinile de intervenție au prioritate doar dacă sunt în misiuni de urgență.
Pentru asta, e obligatoriu să folosească semnalele acustice și luminoase.
Doar în astfel de cazuri, șoferii de intervenție pot depăși viteza legală sau alte reguli, cu excepția celor de la trecerea de cale ferată.
Viteza maximă legală cu care poate circula o mașină de Poliție
Dacă semnalele luminoase și sonore nu sunt pornite, mașina de intervenție nu are prioritate.
Când o astfel de mașină circulă în regim de patrulare, trebuie să respecte toate regulile de circulație, ca orice alt vehicul.
În trafic, mașinile de Poliție și Pompieri au girofar roșu, iar cele de Ambulanță și Jandarmerie au girofar albastru.
Dacă semnalele sunt în funcțiune, ceilalți șoferi sunt obligați să le acorde prioritate.
Când nu este în misiune de urgență, șoferul de autospecială trebuie să respecte toate regulile de circulație. Dacă nu, poate fi sancționat legal și disciplinar.
De exemplu, în localitate, o mașină de poliție care patrulează trebuie să respecte limita de 50 km/h și să acorde prioritate, conform legii.
Astfel, polițiștii nu au permisiunea să ignore regulile rutiere în afara cazurilor de urgență bine justificate.
Viteza maximă legală cu care poate circula o mașină de Poliție