- Publicat de: ePitești
- 26-07-2016, ora 9:14
- Știri
ARGEȘ: NUMĂR URIAȘ DE INCENDII! APEL DE LA ISU
Număr uriaș de incendii în județul Argeș din cauza arderii necontrolate a vegetației uscate! Nu trece o zi fără câteva incendii având această cauză. Și ieri pompierii argeșeni au avut mult de lucru din acest motiv. Iată un scurt bilanț:
Citiți și: Locul unde visa să-și trăiască bătrânețea Mircea Diaconu ”Nu am plecat niciodată de aici!”Ora 13:07 – Un autocamion de intervenție cu echipaj de la Detașamentul de Pompieri Mioveni a acționat în orașul Mioveni, în cartierul Colibași, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată. Au ars aproximativ 1.000 de mp de vegetație uscată. Focul a pornit de la fumatul în locuri nepermise.
Ora 13:49 – Un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă de la Garda de Intervenție nr. 2 Vedea a acționat în comuna Poiana Lacului, în satul Păduroiu Vale, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la miriște. Au ars în jur de 5.000 de mp miriște de grâu, 3 ha de vegetație uscată și 100 de mp de lan de ovăz. Cauza: foc pus în spații deschise.
Citiți și: Argeș. Angajări masive la un spital importantOra 16:23 – Un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă de la Detașamentul de Pompieri Bradu a intervenit în comuna Căteasca, în satul Gruiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată de pe izlaz. Au ars: aproximativ 60.000 de mp de vegetație uscată.
Ora 20:58 – Un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă de la Secția de Pompieri Costești a intervenit în comuna Buzoești pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată. Au ars circa 3 ha de vegetație uscată și 20 de tone de gunoi menajer. Cauza: fumatul în locuri nepermise.
Ora 22:41 – Un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă de la Detașamentul de Pompieri Bradu a acționat în Pitești, pe strada Dimitrie Boteanu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată. Au ars aproximativ 2.000 de mp de vegetație uscată și mărăciniș.
Având în vedere numărul mare de incendii izbucnite în zonele rurale și pe izlazuri, precum şi începerea activităţilor agricole de curăţare a terenurilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeș reaminteşte câteva reguli care trebuie avute în vedere în această perioadă pentru a fi evitate adevărate dezastre ecologice, pierderi de vieţi omeneşti şi bunuri materiale:
1.Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă
2.Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi
3.Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor care se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii
4.Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor care se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii
5.Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.), fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare
6.Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.