New Profesional Consult 930 x 122

solstitiu_de_vara_2011

Astronomia romaneasca in 2011- intre solstitiul de vara si, IAAR, institutii pierde-proiecte si bani publici

Astronomia romaneasca in 2011- intre solstitiul de vara si, IAAR, institutii pierde-proiecte si bani publici

Maine va fi solstitiul de vara. Ziua cea mai lunga a anului si inceputul verii astronomice. Observatiilor si calculelor astronomice le datoram multe informatii si instrumente utile noua, azi: presa si navigatie globala prin sateliti de comunicatie, prognoza meteo credibila si lista poate fi mai lunga. Astronomia este stiinta care ne leaga de Univers. Ai carte, ai parte! Ai astronomi, ai orientare in lume si informatii despre locul pe care il ocupam in cosmos. Ce faci cand ai astronomi si vezi ca se pierd bani publici?

Romania are astronomi si chiar un Institut de Astronomie in cadrul Academiei Romane (I.A.A.R.), insa fara instalatii de observatii si calcul astronomic moderne, utile, noua, platitorilor de salarii si de taxe. Orice instrument in minus, inseamna date mai putine despre lumea de dincolo de atmosfera. In judetul Arges, cetatenii se bucura de investirea banilor lor in primul planetariu educational digital din Romania inca din 2008, anul national al astronomiei, IAAR institutiile publice nationale de specialitate isi primesc salariile si pierd finantari europene. Avem dreptul sa stim, IAAR conducatorii acestor institutii au responsabilitatea sa spuna oficial ce au facut si ce fac cu banii nostri macar dupa 1999, momentul de maxim interes al lumii astronomice internationale asupra Romaniei. Apropo, azi s-a deschis salonul aeronautic intenational de la Bourget, Paris. In planetariul muzeului aviatiei de la Bourget, autobuzele aeriene ale secolului XXI sunt prezentate cu ajutorul unui echipament de simulare fulldome identic cu cel instalat la Pitesti. Se intentioneaza sa zburam prin stratosfera, mai aproape de stele, cu peste 4 mach viteza, peste vreo 20 de ani…

Revenim la date. În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an cand planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a planetei Pământ este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului, numite solstitii de vara si de iarna, unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Anul acesta, in 2011, solstitiul are loc maine, la ora 19.17, ora Romaniei. Era treaba platita deja a I.A.A.R. de a ne informa pe noi, cetatenii romani asupra vietii planetei noastre.

Alte date exacte. De saptamana trecuta, primul asteroid descoperit de o echipa romanesca poarta oficial numele regretatului astronom bacauan Matei Alexescu (1929-1993). Minor Planet Centre (MPC, Harvard),  forumul mondial al Uniunii Astronomice Internationale-IAU care reglementeaza denumirile de asteroizi a fost informat si a aprobat cei 58 de asteroizi descoperiti, la 1 decembrie 2008 (deci, de ziua Romaniei). Echipa romanesca, nefinantata din bani publici romanesti, a propus catre IAU o lista cu 12 asteroizi descoperiti de noi care sa poarte nume romanesti, cele ale unor astronomi disparuti care au lasat ceva de valoare in astronomia romneasca, plus numele tarii noastre (natale) Romania! Dupa trei ani, iata, un asteroid se numeste Matei Alexescu! Din echipa Euronear, doar doi dintre membri sunt astronomi de origine romana, ceilalti sapte romani fiind astronomi profesionisti si amatori care s-au alaturat voluntar si gratuit proiectului Euronear. Felicitari!

Intre timp, pe micile ecrane din tara, ruleaza filmul de senzatie si de sensibilizare a opiniei publice asupra cunoasterii asteroizilor numit Meteoritul. Americanii produc asemenea filme, insa sunt si principalul pol de observatii, calcule si date astronomice. In Romania ruleaza doar filmele si, dupa opinia lui Ovidiu Vaduvescu, dr. in astronomie si coordonatorul proiectului Euronear, cu parere de rau, pentru banii nostril, trebuie sa se stie ca nici Institutul Astronomic al Academiei Romane si nici vreo alta institutie romaneasca nu au avut vreo legatura cu aceste descoperiri sau cu aceasta denumire romaneasca. Mai mult decat atat, chiar in aceste luni, Institutul Astronomic este dispus sa piarda un proiect de finantare din fonduri europene, castigat, in valoare de 1,5 milioane de Euro, destinat pentru construirea unui telescop decent romanesc, TELEROM! Nu mai pot spune felicitati, ci caut o solutie publica la aceasta situatie neplacuta!

Nu stim cine a regizat filmul artistic Meteoritul, efectele speciale si cum au fost alesi actorii. Scenariul pierderii posibile a banilor publici europeni pentru TELEROM se afla, bineinteles, in Romania, pe biroul unui director si la cheremul unor comisii publice care se ocupa de proceduri de achizitii. Unul dintre actori, bineinteles, ierarhic: directorul I.A.A.R., Vasile Mioc, dr. in astronomie, castiga lunar mii de euro, publici, pe Terra, in Romania, in anul 2011 si pierde anual, de vreo doi ani incoace, proiecte de finantare a dezvoltarii astronomiei romanesti, de exemplu, unul in 2009 (in valoare de 50 de milioane lei…noi) si, se pare, ca nu a dat un raspuns public aspra stadiului proiectului TELEROM, proiect propus spre finantare in 2010 autoritatilor romanesti si europene.

Pentru ca la Pitesti nu poti sa te …bucuresti cand auzi astfel de realizari, am semnat si eu alaturi de 68 de astronomi de origine romana, nebugetari majoritatea, dar cetateni contribuabili, profesionisti si amatori in ale astronomiei in Romania si in strainatate, documentele prin care cerem date exacte si oficiale despre starea astronomiei publice romanesti si despre desfasurarea proiectului TELEROM. Scrisorile noastre, trimise oficial si in calitate de contribuabili, alegatori si de specialisti sunt pe birourile bucurestene ale d-lui Prof. Dr. Dragos Ciuparu, Director ANCS, d-lui Prof. Dr. Adrian Curaj, Director UEFISCSU, d-nei Ecaterina Alexoaei, UEFISCSU, d-lui Prof. Dr. Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, d-lui Prof. Dr. Varujan Pambuccian, Parlamentar, Profesor Universitar Astronomie, d-lui Prof. Dr. Daniel Funeriu, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, d-lui Ion Ariton, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, d-lui Gheorghe Ialomitianu, Ministrul Finantelor Publice, d-lui Emil Boc, Prim Ministru al Romaniei si al d-lui Traian Basescu, Presedintele Romaniei. Tot scriem si vorbim autoritatile romane de peste o jumatate de an.

Solstitiul de vara va reveni in 2012! Intrebati astronomii despre calitatile firesti ale acestei zile. Daca ar fi dupa astrologi, iti vine sa te ascunzi in padurea Baciului. Presa va scrie mai multe despre realitatile astronomice ori se va eclipsa dupa citirea acestui articol despre insolatia, bolile de piele si furtunile inexplicabile din astronomia romaneasca cea din toate zilele pre-electorale. Vizitati site-urile sarm.ro, astronomy.ro si ziaruldeinvestigatii.ro pentru a citi in extenso scrisorile astronomilor romani dornici sa ofere romanilor un viitor pentru informatiile corecte despre univers si sa intrebe unde sunt banii destinati acestei misiuni publice. 

PIZZERIA SAPORI 555 222
Pizza Sapori Italia 570 90