930×122 CAPRA 5

angajatori

ATENȚIE, PATRONI! 13 MĂSURI PENTRU SALARIAȚI PE TIMP DE CANICULĂ

În perioada de caniculă și/sau umiditate ridicată care provoacă disconfort termic angajatorii sunt obligați să ia măsuri speciale pentru salariați. Inspectoratul Teritorial de Muncă le reamintește angajatorilor din Argeș care sunt aceste măsuri:

Citiți și: Interzis pentru toți angajatorii! Nu le pot face asta salariaților!

1.Reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice

2.Asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă

Citiți și: Mai puțini bani pentru salariați din 2024!

3.Alternarea efortului dinamic cu cel static

4.Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer

5.Asigurarea apei minerale adecvate: câte 2-4 litri/persoană/schimb

6.Asigurarea echipamentului individual de protecţie

7.Asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

8.Reducerea duratei zilei de lucru

9.Eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11 şi după ora 17

10.Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri:

11.Asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute

12.Asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate

13.Trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

 

Nerespectarea acestor măsuri este sancționată cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei dacă faptele nu au fost săvârşite în condiţii în care să fie considerate penale.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90