930×122 CAPRA 5

om_la_telefon_top

Ce boli pot provoca telefoanele mobile

Pana de curand, organizatii de tot felul, ba chiar si cea Mondiala a Sanatatii, s-au chinuit sa faca jocurile companiilor de telefonie mobila si ale producatorilor de accesorii din bransa. Lamurind populatia ca vorbitul la telefon nu are menirea de a dauna sanatatii, organizatiile respective au ajutat ca telefonia mobila sa ajunga, poate, afacerea numarul 1 pe plan mondial in momentul de fata. Asta, in ciuda avertismentelor altor organizatii care atrageau atentia ca unele mobile pot cauza cancer. Avertismente care se dovedesc acum a fi corecte.

Numai in Pitesti au fost foarte multe cazurile in care reprezentanti ai asociatiilor de proprietari s-au rasculat impotriva montarii de antene pentru telefonie mobila pe blocurile lor sau in apropiere de acestea. De asemenea, parinti alarmati si-au tinut, pe cat posibil, copiii departe de telefoanele mobile. Parerile „avizate” ale expertilor au limitat insa temerile, asa ca industria a prosperat. Acum, cand lipsa telefonul mobil pare a fi de neconceput, adevarul iese la iveala.

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au clasificat de curand campurile de radiofrecventa emise de mobile ca „posibil cancerigene“. Este pentru prima data cand specialistii OMS recunosc asocierea dintre folosirea mobilelor si tumorile cerebrale, chiar si sub forma unui risc „posibil“.

31 de cercetatori din 14 tari s-au intalnit la sediul Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, institutie care face parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pentru a analiza potentialul carcinogen al campului de radiofrecventa emis nu doar de telefoanele mobile, ci si de radare, cuptoare cu microunde ori semnale radio si TV. Dupa ce au analizat mai multe studii despre siguranta folosirii acestor aparate, expertii au incadrat campurile de radiofrecventa in clasa de risc 2B, din care fac parte substante „posibil carcinogene”, dupa formularea exacta a categoriei.

Forma de cancer pe care cercetatorii au asociat-o cu utilizarea telefoanelor mobile este gliomul. Aceasta tumoare maligna se formeaza in creier, in trunchiul cerebral. In cele mai multe cazuri, gliomul este de grad inalt, o forma care se trateaza foarte greu si care este asociata cu o rata redusa de supravietuire.

Conform „Adevarul”, un studiu din anul 2004 sustinea ca utilizatorii împatimiti ai telefoanelor mobile, mai exact cei care vorbesc 30 de minute pe zi, timp de zece ani, au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta aceasta forma de tumoare cerebrala. Utilizarea telefonului mobil poate duce si la aparitia unei tumori necanceroase intracraniana, care poarta numele de neurinom acustic, dupa cum reiese din aceeasi evaluare a OMS.

Neurinomul acustic se formeaza pe nervul auditiv si afecteaza atat auzul, cat si echilibrul.
Expertii sustin ca actualele norme de siguranta impuse companiilor mobile sunt valide si ca ajuta la diminuarea efectelor nocive ale vorbitului la telefon.

555×222 grota rece
570 X 90 POSADA 3