NOR CURIER 930X122

incendii

FENOMEN PERICULOS ÎN ARGEȘ. MĂSURĂ SEVERĂ

Fenomen periculos în Argeș. Măsură severă. În perioada 1 ianuarie-24 martie 2019, pompierii argeșeni au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 365 (!) de incendii de vegetaţie (o medie de 4,4/zi!). Numărul este mai mare cu 575% (!) faţă de trimestrul I al anului trecut, atunci când s-au produs doar 54 de incendii de vegetaţie.

Citiți și: ISU Argeș angajează! Ce posturi sunt disponibile

Au fost afectate în jur de 587 de hectare de mărăciniş și lăstăriş, în 83 de localităţi, în principal în Ștefănești, Călinești, Topoloveni, Pitești, Mihăești, Bradu, Băiculești, Căteasca și Câmpulung.

În unele situații, incendiile s-au extins la clădiri, ba chiar au rănit oameni. Mai atragem atenția asupra unui lucru: intervențiile la incendiile de vegetație uscată înseamnă cheltuieli în plus din banul public. În condițiile în care vinovații nu sunt prinși, cine răspunde pentru aceste cheltuieli?

Citiți și: Argeș: Tineri grav răniți! O șoferiță, impact puternic cu o autospecială

Cum în majoritatea absolută a cazurilor de vină au fost oamenii care au dat foc vegetației pentru a face “curățenie” pe terenuri, după o lungă perioadă de tolerare a fenomenului au fost date, în sfârșit, 6 avertismente și 7 amenzi, în valoare de 10.500 de lei, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș.

Pentru că fenomenul e scăpat de sub control, ISU Argeș propune o măsură mult mai severă decât amenda (amendă care oricum e dată foarte, foarte rar, invocându-se că autorii nu pot fi identificați): proprietarii care își incendiază terenurile pentru “îngrijire” să piardă total subvenția de la stat pentru suprafața respectivă.

“Sancţiunea să se aplice proprietarului terenului, întrucât termenul de 15 mai stabilit ca termen final pentru depunerea cererilor pentru subvenţii presupune ca terenurile respective să fie deja acoperite cu vegetaţie, fapt care îngreunează sau chiar face imposibilă identificarea urmelor de incendiere”, precizează ISU Argeș.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90