Donaris 930 x 122

alcool-stop

PROIECT: APARE DISPOZITIVUL ALCOOL-STOP

Proiect: Apare dispozitivul Alcool-Stop . Zeci de parlamentari au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice.

Citiți și: Pușcărie și amendă uriașă pentru acest comportament în trafic!

Potrivit propunerii, șoferii prinși băuți la volan vor putea fi obligați să conducă pe o perioadă de 180 de zile exclusiv mașini care au montate un dispozitiv care oprește motorul dacă detectează alcool în aer.

Dispozitivul Alcool-Stop este, precizează inițiatorii, un „dispozitiv certificat, care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai și permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezența alcoolului în aerul alveolar expirat de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai”.

Citiți și: Ce faci dacă găsești mașina lovită în parcare?

De emiterea normelor tehnice pentru omologarea, montarea și inspecția tehnică a dispozitivelor Alcool-Stop ar urma să se ocupe Ministerul Transporturilor. De asemenea, Ministerul Transporturilor va emite și normele referitoare la formarea și atestarea profesională a personalului care va realiza activitățile de montare și inspecție tehnică a dispozitivelor.

În propunerea legislativă se prevede că pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, „în funcţie de circumstanţe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancţiunii complementare a restricţionării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile, în locul sancţiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”.

În cazul în care se optează pentru prima variantă, va fi eliberată o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulație numai și numai cu mașini dotate cu dispozitivul Alcool-Stop.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice aflată în perioada de restricționare a exercitării dreptului de a conduce (…) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 12 luni la 3 ani sau cu amendă”, precizează inițiatorii.

Propunerea a fost înaintată la Senat. AICI puteți citi forma completă a propunerii și expunerea de motive. (Foto: descriptiv) 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90