930×122 POSADA 5

caracal

PROIECT: SALVAREA VINE DE LA SECTORIST

Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) propune reînființarea funcției de sectorist. Propunerea este inclusă într-un proiect de reorganizare teritorială a structurilor de poliție, proiect prezentat luna trecută de Sindicat și readus în atenția opiniei publice ca reacție față de maniera în care polițiștii (nu) au acționat în cazul din Caracal.

Citiți și: Viteza maximă legală cu care poate circula o mașină de Poliție

„Desfiinţarea structurii de sectorişti a avut în timp un impact mai mult negativ referitor la cunoaşterea de către poliţist a mediului infracţional zonal, atât din perspectiva prevenirii criminalităţii, cât şi din punctul de vedere al finalizării pozitive a situaţiei operative infracţionale.

Prezenţa sectoristului în zonă asigură continuitate în cunoaşterea potenţialilor infractori, încrederea şi claritatea cetăţeanului în modelul constant care asigură liniştea şi ordinea publică.

Citiți și: Accident tragic: Șofer decedat în urma coliziunii cu un autocamion

Cunosc multe cazuri din activitatea teritoriului, în care experienţa de sectorist a determinat mult mai facil prinderea infractorilor, dar mă voi referi acum la un singur exemplu dintr-un judeţ.

Cu puţini ani în urmă, situaţia operativă de acolo se confrunta cu un violator în serie dezorganizat ca şi mod de operare. După aproximativ două luni de investigaţii şi discuţii cu victimele, acesta a fost identificat într-o noapte, într-unul dintre barurile municipiului, de un agent de poliţie (actualmente pensionat) cu o experienţă bogată de sectorist, care în timpul patrulei de noapte obişnuia să intre în fiecare bar, aruncând câte o privire în jur, fel în care a identificat figura nouă a violatorului. Trezindu-i suspiciunile specifice, l-a însoţit la Poliţia municipiului pentru a fi identificat, moment în care s-a descoperit a fi autorul.

Dacă la prima vedere exemplul pare doar o simplă şansă, privit cu profesionalism acest lucru ar fi fost imposibil dacă acel agent, în virtutea experienţei de sectorist, nu cunoştea figurile zonei respective”, se arată în proiectul semnat de președintele SNAP, Iulian Surugiu.

Printre altele, SNAP mai propune înfiinţarea centrelor judeţene de psihologie pentru polițiști; semnarea unui contract între lucrătorul de poliţie debutant şi Ministerul Afacerilor Interne prin care poliţistul se obligă să rămână timp de 5 ani pe prima funcţie ocupată, „asigurându-se în acest fel formarea sa profesională continuă”; reînfiinţarea birourilor de cercetări penale, care să funcţioneze în componenţa poliţiilor municipale şi orăşeneşti în noua organizare; repartizarea din şcoală cât mai aproape de domiciliul poliţistului, iar nu pe criteriul mediei obţinute. AICI puteți citi proiectul complet.

HerasMed (555 x 222 px)
570 X 90 CAPRA 3