Eurial 930 x 122

vasilica

Radu Vasilica: „Nu pot cei de la putere fura cat pot cetatenii vota”

Radu Vasilica este unul dintre exponentii noii generatii din PSD Arges. Ajuns deputat pe Colegiul Stefanesti dupa ce a trecut si prin Consiliul Judetean, se afla, iata, cu un an inainte de terminarea mandatului si inceperea unor noi batalii electorale. Apropiat al familiei presedintelui PSD Arges Constantin Nicolescu, tanarul Radu Vasilica a fost vazut de unii drept succesor al acestuia la conducerea partidului si chiar la Consiliul Judetean. Despre planurile sale de viitor, despre confruntarile politice care vor urma, dar si despre ce se intampla acum in PSD Arges, Radu Vasilica vorbeste apasat si pe larg in interviul de mai jos.

Cum vi se pare situatia din acest moment din PSD Arges, avand in vedere tot ce s-a intamplat in ultima perioada? Anormala?
Nu este anormala, este mai grea. Mai grea avand in vedere ce s-a intamplat cu domnul presedinte Nicolescu, dar si pentru ca suntem partid de opozitie. Este mai dificil din punct de vedere al exercitarii mandatului politic. Numai ca populatia, usor-usor, a inceput sa realizeze ce se intampla cu acest Guvern corupt si incompetent, cum am spus-o tot timpul, iar sondajele de opinie ne dau incredere ca munca noastra de acum, intr-o situatie mai dificila, va avea efecte vizibile in viitor.

Da, dar cei de la putere au toate parghiile in mana…
Parca presedintele Basescu a folosit ca slogan faptul ca „Nu pot ei fura cat puteti voi vota”. Cred ca roata se intoarce in istorie, iar daca atunci – va spun la modul cel mai sincer – nu avut niciun fel de temei acel slogan, ma refer la anul 2004, in 2012 sloganul cred ca li se aplica perfect lui Traian Basescu si oamenilor sai: adica n-o sa poata ei fura cat vor putea vota cetatenii nemultumiti de tot ce se intampla in tara asta.

„Va trebui sa explicm din ce in ce mai des cum stau lucrurile cu USL”
Va e teama de confuzii in ceea ce priveste structura politica USL?
E foarte corect. Mai ales in mediul rural, va trebui sa explicam din ce in ce mai des cum stau lucrurile cu USL, pentru ca noi am facut aceasta alianta dintr-un motiv clar: de a putea da primul ministru, de a forma Guvernul in toamna lui 2012, fara sa mai stam la mana capriciilor domnului presedinte, daca va vota premierul de la partidul cel mai bine clasat, sau cu cele mai multe scaune sau cu cele mai multe mese…

Cum sta PSD Arges din punct de vedere financiar, caci si aceasta este o problema importanta?
Spuneam si ceva mai devreme, fiind in opozitie, lucrurile sunt ceva mai complicate, inclusiv din punct de vedere financiar. Si aici sunt anumite aspecte legate de dificultati privind incasarea cotizatiei, presiunile pe care le au diverse firme care indraznesc sa faca donatii catre partidul nostru. Lucrurile trebuie sa fie compensate intr-un fel, in special printr-o munca om la om si prin explicarea din ce in ce mai clar a faptului ca banii din care vor fi mituiti primarii, cat si alegatorii, cat si parlamentarii, fiecare om care tradeaza sau a tradat – toti acesti bani nu sunt nici de la domnul Boc, nici de la domnul Basescu, nici de la domnisoara Anastase, ci sunt banii dumnealor, banii cetatenilor din taxe si impozite. Nu cred ca isi imagineaza nimeni ca ei dau bani din propriul lor buzunar pentru a cumpara voturi sau candidaturi de primari.
Cumpararea de care vorbiti este o presupunere, pentru ca pana acum nu am auzit de nimeni sa fie condamnat ca a cumparat voturi sau a fost cumparat.
Nu e o presupunere, e un fapt foarte real. Asa s-a intamplat si in Parlament, cand tradatorii au stabilit un pret, fiecare pentru capul sau. Ma rog, eu credeam ca onoarea e de unica folosinta, nu are pret, dar iata ca nu e asa mereu. La fel s-a intamplat si cu presiunile asupra primarilor, la fel s-a intamplat si cu alegatorii. Mai ales la alegerile partiale care au fost in diverse localitati din Romania, acolo unde ei au putut sa concentreze eforturile pe o zona restransa. Au cumparat masiv, au fost imagini cu ei, cu peste, cu bani, lucruri palpabile si nimeni nu s-a sesizat pentru ca organele statului sunt intr-o stare de amortire, de teama fata de actualul regim si este destul de greu sa castigi un meci cand arbitrul este orb.

„Vor 4 ani de mizerie pentru doua saptamani de prosperitate?”
Dar nu au invatat ei trucurile astea de la PSD?
Cetatenii trebuie sa stie ca sunt mituiti cu banii lor. Sa faca alegatorii ce i-am indemnat mereu: sa le bea berea, sa le manance micii si sa voteze cu cine cred ei ca merita. Pentru ca este prea putin ce le ofera, sa se hraneasca pentru o saptamana cu puiul sau cu punga de malai pentru patru ani de mizerie. Vor 4 ani de mizerie pentru doua saptamani de prosperitate? Atunci ne meritam soarta, desi cred ca romanul e mai destept de atat…

„PDL Arges se comporta ca o gasca”
Credeti ca PDL este mai puternic in Arges odata cu venirea lui Mircea Andrei?
Nu stiu daca este mai puternic, dar este ceva mai organizat, are o anumita efervescenta caracteristica unui nou inceput. Ce este deranjant – si o spun ca cetatean – este ca ei se comporta ca o gasca. Ca o gasca de interese care pare undeva dincolo de limita legalitatii si care se manifesta aproape exclusiv cu gandul la planul financiar.     Nu cred insa ca cineva se duce de drag la PDL acum. Toate aceste lucruri sunt conjucturale si nu vor rezista. O gasca de interese se va destrama la fel de repede cum s-a format. Noi am ramas niste oameni seriosi care ne-am pastrat o doctrina si am crezut in niste valori. Chiar daca unii defecteaza si pleaca de la noi, le cerem sa fie corecti si sa spuna.

Cati primari va puteti permite sa pierdeti?
E greu de dat o cifra…Eu nu as vrea sa pierdem vreun primar. As vrea – si sunt convins ca asa va fi – sa mai castigam si in unele localitati in care acum nu avem primari. Aproape la fiecare ciclu de alegeri am avut 6 sau 7 primari in functie care nu au mai castigat, si am avut pana la 10 candidati care au castigat in localitati unde nu erau oameni de-ai nostri primari. Din majoritatea numelor despre care se spune ca ar pleca la PDL, sunt oameni acolo care nu vor mai castiga Primaria in 2012. Sunt oameni care si in 2008 au castigat greu, in turul doi, si care cocheteaza cu actuala putere.

Cum se simte presedintele Nicolescu?
Presedintele Nicolescu este in recuperare, isi pastreaza un nivel de expunere redus atat din punct de vedere emotional, cat si juridic, sa spunem, iar aceste lucruri noi incercam sa le compensam printr-o mai buna cooperare in interiorul echipei. Evident ca avem nevoie de dansul in plenitudinea fortelor pentru a putea obtine un randament similar cu cel pe care l-am avut pana acum. Ne este greu sa-l suplinim. Dar evolutia este imbucuratoare.

„Miza va fi in orasele mari”
Daca Nicolescu nu ar mai candida in 2012, ar fi Radu Vasilica un candidat pentru Consiliul Judetean?
Nu sunt eu in masura sa spun asta…Stiu doar ca o sa facem un sondaj si, pentru ca alegerile locale sunt alegeri de oameni, este foarte important sa dam oamenilor acei candidati pe care ei si-i doresc. Exista posibilitatea ca USL sa aiba oameni care sa castige alegerile la pas cu orice contracandidat ar pune PDL. La Baia Mare, de exemplu, cei de la PDL au obtinut 13%. Candidatul USL a luat 52% iar candidatul independent care era de fapt candidat al PSD a luat vreo 20%. Eu cred ca la alegerile din 2012 miza va fi in primul rand in orasele mari, de aceea trebuie sa ne concentram sa castigam alegerile in aceste orase unde si electoratul este mai putin succeptibil sa fie cumparat. Vom stabili nu numai candidatii la alegeri, ci si proportia intre PSD si PNL – PC.

„PSD este mai puternic decat PNL – PC”
Nu va fi paritate?
Respectand realitatea, dincolo de respectul pe care il purtam aliatilor nostri, PSD este mult mai puternic decat PNL –PC si lucrurile vor fi transate de ponderea ce va rezulta din sondajele pe care le vom face. Orice candidat bine ales de la PSD va reusi sa invinga orice candidat de la PDL.

Vorbeati de echipa. Sunt informatii cum ca ar exista anumite neintelegeri intre dumneavostra si domnul Mircea Draghici. Cat de reale sunt aceste informatii?
Eu cu Mircea Draghici nu m-am certat niciodata. Au existat, in schimb, „binevoitori” care au incercat sa deturneze mesaje de la mine catre Mircea Draghici. Daca el le-a dat crezare, a gresit. Eu nu le-am dat niciodata. Eu fac echipa si cu Mircea Draghici, si cu Tudor Pendiuc, si cu parlamentarii, presedintele Nicolescu si toti primarii care vor sa ramana alaturi de noi. Suntem intr-o etapa atat de delicata a activitatii noastre politice incat intre mine si Mircea Draghici, care facem parte din aceeasi generatie politica, nu au voie sa apara astfel de disensiuni. Daca tinem la acest partid si la scorul electoral. Eu sunt adeptul principiului din fotbal „echipa care castiga nu se schimba”.

„Am refuzat sa cred ca se va ajunge la retinerea domnului Nicolescu”
Au existat, de asemenea, informatii cum ca, in perioada in care presedintele Nicolescu a trecut prin momente grele erati la schi si nu ati fi venit in Arges in timp util…
Da, eram plecat. Dar, vorba lui Hagi, este un „rautacism” ca nu am venit in timp util. Eu mi-am luat concediul in Bulgaria, nu ca altii in Elvetia, in perioada 22 sau 23 ianuarie pana pe 30 ianuarie. Lucrurile s-au precipitat. Initial am refuzat sa cred ca se va ajunge la retinerea sa. Cand s-a pus astfel problema, in seara in care s-a decis arestarea, am plecat din Bulgaria cu 2 zile si jumatate inainte de a se termina sejurul. Au fost „binevoitori” care au spus ca am ramas acolo pentru ca mai aveam doua zile de concediu. E o minciuna sfruntata. Nu stiu daca se poate masura simpatia fata de pretedinte. Dar data fiind relatia mea personala cu dumnealui – faptul ca m-a botezat, faptul ca mi-a cununat parintii, faptul ca sunt casatorit cu o nepoata a dumnealui – nu stiu daca „binevoitorii” erau mai afectati de ce se intampla decat mine. Cu atat mai mare era supararea mea cu cat eu ma aflam la vreo 800 de kilometri departare, eram in imposibilitatea de a fi la Pitesti intr-un timp foarte scurt. M-am urcat in masina, am facut vreo 10 ore pe drum, iar vinerea eram la Pitesti si am intrat in angrenajul echipei.

Eurial 555 x222
570 X 90 POSADA 3