Donaris 930 x 122

cash

Salariile și plățile cash vor fi interzise! Există însă și excepții. Vezi dacă faci parte din ele

Salariile și plățile cash vor fi interzise în următoarea perioadă! Există însă și o serie de excepții.

Citiți și: Motive de îngrijorare pentru salariați!

Plata salariilor în cash va fi interzisă atât la stat, cât și în privat, cu anumite excepții. Sunt prevederile unui proiect de lege, sprijinit de băncile comerciale, BNR și un procesator de carduri.

Document integral: Proiect Ordonanță

Citiți și: Argeș. Domnule primar, e bine cu 2500 € pe lună, în timp ce oamenii câștigă 2000 de lei?

Proiectul a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plen. Unii deputați au acuzat că inițiativa va duce la restrângerea incluziunii financiare, potrivit profit.ro.

Potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, ”plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Excepții pentru unii români

Prin excepție, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit în Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.

Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele:

„Este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar – consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie”.

Cât despre românii care au calitate de comerciant, aceștia trebuie să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

Eco moto 555×222

Comentarii

5 comentarii

  • Paulina spune:

    Toti ceu care dac aceasta lege si care o abroba nu se gandesc ca oameni nu sunt deacord cu taampeniile lor .Avem un guvern si un conducator de tot RAHATUL

  • Gigi spune:

    Dintr-un singur punct de vedere e ok, dau în traficanți de orice la greu. Nu mai pot ăștia tranzacționa cu nimic. Însă vulnerabilități pot exista în sistem dacă se implementează dictatura financiara.

  • Csg spune:

    Hoți au fost din totdeauna și sau găsit acum o mână de idioți să ne spună cum să trăim și cum să cheltuim bani optinuti prin muncă . Bravo vouă excelență.

  • Claudia spune:

    Din punctul meu de vedere mi se pare o mare porcărie și o mare tîmpenie eu nus deloc de acord cu această propunere facă parlamentarii pt salariilor lor nu pe salariile noastre eu fac cum vreau cu salariu meu mil scot e salariu meu care mil cîștig cu mult efort nenorociți de parlamentarii nu-și cîștigă salaru cu mult efort stau pe scaun eu lucrez 5 zile pe săptămână în picioare nu ca ei pe scaun transpiră la fund de atîta scaun .

  • Daniela Botezatu spune:

    Cei care au credite si sunt in biroul de credit cum dracu primesc banii ??
    Ca au conturile blocate, mamaie de la cucuietii din deal card ii trebuie cu wc in fundul curții!!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3