930X122 MAIA

cnair

SCANDAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN. GRUPUL POSADA, REACȚIE DURĂ

Scandal pe Transfăgărășan. Grupul Posada, reacție dură. Faptul că reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încă nu au deschis complet Transfăgărășanul a provocat o mare nemulțumire în județul Argeș, în special în rândul turiștilor și al oamenilor de afaceri din turism. Amănunte, AICI și AICI

Citiți și: Anul Minunilor: DEx și Autostrada, gata! Când vor putea circula șoferii

Nemulțumire provoacă și modul în care Consiliul Județean Argeș și Instituția Prefectului au acționat în cazul urșilor a căror prezență a dus la închiderea Cetății Poenari de pe Transfăgărășan, din comuna Arefu. Detalii despre acest caz, AICI.

Într-un punct de vedere trimis pe adresa redacției noastre, însoțit de fotografiile pe care vi le prezentăm, Grupul hotelier Posada din Argeș are o reacție dură:

Citiți și: Transformare radicală: Sisteme inteligente pe Autostradă

„Acces oprit către cel mai frumos drum din lume”  

Pe data de 8 iunie presa națională anunța deschiderea Transfăgărășanului, în urma unei acțiuni de deszăpezire derulată în zonă de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Din păcate, însă, o parte dintre turiștii care au urcat la munte special pentru a traversa “cel mai frumos drum din lume” – așa cum l-au numit specialiștii Top Gear – au făcut calea întoarsă din cauza faptului că Transfăgărășanul a rămas, de fapt, închis în continuare.

Deși deszăpezirea este încheiată, strada este curată, iar pericolul de avalanșă tinde spre zero, autoritățile au găsit de cuviință să închidă un sector de 13 km de drum chiar în zona cea mai căutată de turiști, între Tunelul Transfăgărășanului și Bâlea Cascadă.

Situația a produs nemulțumire în rândul vizitatorilor veniți de la mulți kilometri distanță, care nu au putut să traverseze Transfăgărășanul în ciuda vremii foarte frumoase (cu +20 de grade Celsius).

Transfăgărășanul, blocat intenționat cu pietre și stânci

Modalitatea prin care care autoritățile au decis să blocheze drumul este una cu totul ”inedită”: în loc de bariere și semne rutiere, accesul a fost blocat prin acoperirea carosabilului cu bolovani și stânci mutate cu buldozerul, în timpul nopții.

În acest fel au fost afectați nu doar cei care erau în afara zonei și care doreau să intre, ci și, mai ales, cei care erau deja în zona Bâlea și nu mai aveau pe unde să coboare. Pentru că… surpriză! Drumul este blocat cu dale de beton și la Bâlea Cascadă! Cel puțin, în zona aceea există semne de circulație care avertizează asupra interdicției de a trece!

Blocați practic pe un sector de drum închis, unii turiști și-au făcut dreptate singuri și au mutat pietrele pentru a putea să coboare.

Singurul drum de altitudine din Europa închis într-o lună de vară!

În condițiile în care vremea bună a sosit devreme și zăpada s-a topit, este absurd ca un puternic simbol al României, care ne promovează din punct de vedere turistic mai mult decât orice logo la supra-preț, să fie în același timp și singurul drum de altitudine din Europa care este închis în luna iunie, la 20 de grade Celsius, fără niciun pericol de avalanșă, în lipsa zăpezii!

Faptul că autoritățile preferă să închidă obiective turistice în loc să investească în asigurarea unor condiții normale de folosire a acestora spune totul despre viziunea strategică pe care autoritățile o au pentru turismul din România. Iar cazul Transfăgărășanului nu este singular.

Cetatea Poenari, ”asediată” de uitare pe o perioadă încă nedeterminată

Un alt exemplu de obiectiv turistic pe care autoritățile au preferat să-l închidă în loc să-i asigure un minim de siguranță este Cetatea Poenari.

Acest loc atrage turiști în căutare de istorie și de legendă din întreaga lume. Un lacăt imens și un afiș cu mesajul Pe aici nu se trece! le năruie instant dorința de explorare. În această zonă a fost văzut un urs, iar autoritățile au ales soluția facilă a blocării accesului către Cetate în loc să ia măsuri imediate de control al populației de urși și de asigurare a unui perimetru de jur împrejurul zonei de trepte.

Între timp, există informația că Instituția Prefectului a solicitat Ministerului Mediului o derogare prin care urșii vor fi capturați și relocați, Cetatea Poenari rămânând închisă pentru o perioadă încă nedeterminată.

Salvați turismul din România!

Crearea unei strategii articulate pentru dezvoltarea și promovarea turismului din România pare o misiune imposibilă și nu puțini sunt cei care și-au pierdut nădejdea că acest ideal va deveni realitate într-un viitor apropiat.

A abandona, însă, în nepăsare simboluri naționale și moștenirea istorică pe care o avem din moși-strămoși este o fărădelege fără margini, care sperăm să fie îndreptată înainte de a fi prea târziu.”, transmite Grupul hotelier Posada.

555×222 grota rece
eurial 570×90