930×122 POSADA 5

avalansa

SCENARIU EXTREM LA CABANA CAPRA, CU MISIUNI DE SALVARE

Scenariu extrem la Cabana Capra, cu misiuni de salvare. În perioada 5-15 martie 2019, la Cabana Capra de pe Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 de metri, se va desfășura stagiul național de formare a unităților canine de intervenție la avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan.

Citiți și: Pericol uriaș! Acțiune de amploare pe Transfăgărășan!

Pe parcursul a unsprezece zile, unitatea canină (conductor + câine) va trebui să progreseze în așa fel încât la examenul final să demonstreze că poate accede oriunde în zona montană și să execute misiunea de salvare prin găsirea pe o suprafață de 2 hectare a minimum două victime umane îngropate în zapadă, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces vor include schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare.

Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu în perioada 8-10 februarie 2019 la Rânca, în Munții Parâng.

Citiți și: Vestea zilei despre Transfăgărășan!

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacău și Argeș.

În ultimele două zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum, pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din unsprezece unități canine de avalanșă, din opt județe. Județul Argeș are doi conductori, cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.

Stagiul li se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Candidatul trebuie să fie calificat ca salvator montan, întrucât schiul de tură, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă sunt elemente care trebuie stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în școala canină.

Din păcate, după o perioadă fără cazuistică la avalanșă, în ultimele trei sezoane de iarnă au fost înregistrate zece decese la nivel național, în condițiile în care turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zapadă.

Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar în conditiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției, la care se va face de gardă pe perioada iernii cu unități canine pentru avalanșă.

555 pe 222 COSTACHE

Comentarii

570 pe 90 Costache