Donaris 930 x 122

post

Un an de vacanță pentru profesori! Postul e garantat la întoarcere!

Un an de vacanță pentru profesori! Postul e garantat la întoarcere!

Citiți și: O nouă materie în școli! Este nevoie ca de aer de această disciplină

Potrivit unui proiect de lege ce va aduce, în curând, modificări substanțiale actualei legislații privind educația, profesorii din învățământul preuniversitar vor putea beneficia, la fiecare zece ani, de un concediu fără plată pe durata unui an şcolar, postul deținut urmând să le fie rezervat în toată această perioadă.

Practic, profesorii vor putea beneficia, doar cu acordul școlii unde-și desfășoară activitatea, de un an sabatic, respectiv de o pauză profesională mai lungă, în care să se dedice unor proiecte în afara școlii sau pasiunilor.

Citiți și: Incredibil! Ce s-a descoperit în lacul din Ștrand va atrage piteștenii ca un magnet

Și în actuala Legea educației este prevăzut acest beneficiu, dar ca alternativă la acordul școlii, acum se poate obține aprobarea pentru concediul fără plată de un an și de la inspectoratul școlar.

Apoi, Legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care timp de șase ani consecutivi au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Rezervarea postului se va face, după cum prevede viitoarea lege, și în cazul profesorilor aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor îndeplini funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar etc.

Totodată, postul didactic va fi rezervat și când vine vorba despre personalul didactic titular solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale.

În fine, de aceeași prevedere vor beneficia și profesorii care vor îndeplini serviciul militar la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Cetățean spune:

    E din 2011 in lege, dar e folosit doar de cei care pleacă la muncă in străinătate…

570 X 90 CAPRA 3