- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 9-10-2018, ora 12:32
- Știri
UPDATE: PERCHEZIȚII ÎN ARGEȘ. AFACERE CU MAȘINI, PREJUDICIU URIAȘ
UPDATE: Deși contactat în repetate rânduri de ePitești, Biroul de Presă al Poliției Județene nu a oferit opiniei publice detalii concrete despre perchezițiile care au avut loc în Argeș.
Citiți și: Accident tragic: Șofer decedat în urma coliziunii cu un autocamionPercheziții în Argeș. Afacere cu mașini, prejudiciu uriaș.
Polițiștii fac astăzi 69 de percheziții în 12 județe, printre care și Argeș, și în București la sediile mai multor firme și la locuințele unui număr de 56 de persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german. La acțiune participă investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud-Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.
Citiți și: Percheziții și acuzații grave lângă Argeș! Incredibil ce făceau suspecțiiInformația este furnizată de Poliția Română.
Perchezițiile care au loc la zecile de persoane bănuite de evaziune fiscală sunt desfășurate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj de către echipe comune de anchetă, compuse din polițiști specializați în investigarea criminalității economice din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj și investigatori fiscali germani de la Autoritatea Fiscală din Nürnberg Sud-Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.
Acțiunea are loc în județele Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman și Tulcea și în municipiul București la adresele persoanelor bănuite și ale societăților comerciale administrate de acestea.
De asemenea, sunt puse în executare 56 de mandate de aducere la audieri a persoanelor cercetate în cauză.
Persoanele respective sunt bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală, fapte comise pe teritoriul statului german printr-un mecanism de fraudare a plății TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăți comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria.
Practic, ar fi fost achiziționate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achizițiilor ar fi fost persoane fizice din România.
Prejudiciul cauzat statului german s-ar ridica la circa 21.300.000 de euro, în cauză urmând să fie dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperare.
Echipa comună de anchetă a devenit operaţională la sfârșitul lunii mai a acestui an şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări în dosarele penale aflate în lucru la Parchetul Nürnberg-Fürth şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Vom reveni cu amănunte. (Foto: descriptiv)