- Publicat de: Alex Ivan
- 28-05-2022, ora 13:57
- Știri, Video
Video. „Am lovit un câine la 130km/oră pe A1!” „Dacă muream și rămâneau copiii fără tată?„
Video. „Am lovit un câine la 130km/oră pe A1!” „Dacă muream și rămâneau copiii fără tată?„
Un coleg jurnalist din Pitești, era să moară zilele trecute, pe Autostradă A1 (Pitești – București). Acesta a lovit un câine nevinovat pe drum, seara, cu o viteză de cca. 130 de km/oră.
Mașina este lovită rău, paguba este mare, câinele este mort, iar noi putem să ne distrugem viața zi de zi din cauza indolenței autorităților care nu sunt în stare să-și facă treaba!
Jurnalistul a scăpat, la fel și fratele lui care era în dreapta sa. Norocul lor!
Iată întreaga poveste spusă de acesta:
„Plătim pentru mașini impozite și taxe, asigurări, roviniete… CNAIR, adică Statul Român, ne dă în schimb la tot pasul pericole de moarte pe drumurile din țară.
Am pățit-o joi, 26 mai 2022, pe A1, în timp ce mă întorceam cu fratele meu de la aeroport, de la București spre Pitești. La ora 21.55, pe la km.64 mă aflam în depășire pe banda a doua când brusc mi-a apărut în față un câine.
Nu am mai apucat să fac nicio manevră pentru a-l evita și l-am lovit în plin, la o viteză de aproximativ 130 km/h.
Câine pe Autostradă
Am reușit să scot în siguranță mașina pe banda de urgență, deși trosnea din toate încheieturile. Am aprins avariile și am coborât preț de câteva zeci de secunde pentru a vedea care sunt pagubele.
Partea față a mașinii era praf. Dar realizând pericolul în care ne afăm, am plecat de acolo până la primul loc unde să ieșim efectiv de pe A1. Imediat am apelat 112, numărul de urgență, și am raportat incidentul.
Operatoarea mi-a făcut transferul telefonic la Poliția Autostrăzi. I-am explicat polițistului ce am pățit și mi s-a spus să mă îndrept spre sediul lor, dacă starea mașinii îmi permite.
La prima ieșire de pe A1 am oprit în siguranță și am coborât să văd mai clar ce aveam la mașină. Totul rupt în partea față, și lichid curgând pe dedesubt.
Mi-am dat seama că este apă, am completat vasul și am pornit spre sediul Poliției. Am mai oprit de trei ori pentru a completa apa și cu chiu cu vai am ajuns la Poliția Autostrăzi, la Ionești.
Gard de protecție nu există
După ce am fost testat cu alcooltestul, polițiștii mi-au luat declarație și au emis autorizația de reparații, cu multe mențiuni la specificația avarii.
Am chemat o platformă de la Pitești pentru că nu aveam cum să mai ajung acasă pe roți. După întocmirea primului set de hârtii, împreună cu polițistul, cu o mașină de poliție ne-am întors la locul incidentului.
Prima constatare la fața locului. Noaptea
Am găsit câinele care mi-a făcut mașina praf chiar sub pasarela de la km.64+500. Mort, lângă glisiera de pe axul autostrăzii. Ce am putut vedea la lumina lanternei polițistului, pe partea dreaptă a sensului de mers spre Pitești, gardul de protecție lipsea.
Am căutat ceva urme pe marginea drumului și la vreo 50 de metri, pe banda de urgență, am găsit și numărul din față al mașinii.
Am revenit la sediul poliției Autostrăzi, unde polițistul a întocmit un raport despre incident și despre ceea ce a constatat. În jurul orei 01.30 am reușit să aduc mașina pe platformă la reprezentanța auto.
Pagubă mare
Prima cheltuială… 800 lei platforma. Am lăsat mașina la reprezentanță și am revenit ieri, 27 mai 2022, la ora 8.00, pentru a constata paguba. Primul raport al dosarului de daună – 11.849 lei.
Plus ce se va constata la înlăturarea componentelor avariate… am fost pregătit ”moral” de către angajații de la reprezentanță că ar trebui să mă pregătesc și de alte cheltuieli serioase.
Am programat reparația și ne apucăm de treabă săptămâna viitoare. Vom vedea cât va fi factura la final…
Constatarea a doua la fața locului
După amiază am revenit la locul incidentului, în zona pasarelei de la km.64. Am făcut poze și am filmat zona. Pe partea sensului de mers spre București nici un metru de plasă de protecție.
Pe marginea sensului de mers spre Pitești, acolo unde s-a întâmplat incidentul, plasa de protecție se termină cu câțiva metri până în pasarelă. Culmea culmilor… câinele era aruncat în șanțul de pe marginea drumului.
Nu știu cine a făcut acest lucru, dar e clar că nu oprea vreun șofer pe autostradă să treacă cu câinele mort pe partea cealaltă pentru a-l arunca în șanț. Am fotografiat din nou animalul mort (pe lumină de zi de această dată).
Nu avea însemne de identificare, nu era crotaliat, nu avea zgardă. Lucru important, pentru că CNAIR-ul nu poate căuta vina vreunui proprietar, în ideea de a scăpa basma curată.
Acțiune în instanță contra CNAIR
Chiar dacă oamenii cu care am vorbit despre ceea ce s-a întâmplat au încercat să mă convingă de faptul că este pierdere de timp să mă judec cu ”statul”, nu accept această situație. CASCO nu aveam, deși mașina este relativ nouă.
Pentru că după trei dosare de daună rezolvate pe asigurarea CASCO, niciunul din vina mea, și rămase fără a putea trage pe cineva la răspundere pentru pagubele produse, anul următor mi s-a cerut 7400 lei pe an pentru o nouă poliță CASCO! Peste puterile mele…
”Statul” nu este Dumnezeu! Voi acționa în instanță CNAIR-ul și îmi voi căuta dreptatea, indiferent de câți ani va dura acest lucru sau câte resurse îmi vor consuma! Nu pot accepta varianta cum că ”fierul” se repară.
Dar dacă nu decurgeau așa lucrurile și muream în mașină împreună cu fratele meu?! Rămâneau 8 copii fără tată, cinci ai mei și trei ai fratelui meu?!
Atenție, imagini cu impact emoțional, nerecomandate minorilor!
Nu, domnilor de la CNAIR! Așa ceva nu poate fi trecut cu vederea! Atitudinea voastră este una criminală, nu degeaba statisticile spun că suntem pe primul loc din Europa la numărul de decese rezultate din accidente rutiere.
Nu or fi toți șoferii ușă de biserică, dar nici să ni se spună mereu că noi suntem de vină! Conducătorii auto! Și noi să plătim tot timpul, orice!
Și toate acestea s-au întâmplat în timp ce în familie aveam un deces, vineri am avut și o înmormântare. Acesta este motivul pentru care eram pe autostrada A1 la acea oră, joi 26 mai 2022. Îmi luasem fratele de la aeroport, care venise în țară pentru înmormântarea bunicii noastre, cea care ne-a crescut. Și puțin a lipsit să nu fim și noi doi lângă ea!
Nu umblam de plăcere pe autostrada voastră… domnilor de la CNAIR! Îmi este teamă și scârbă să circul pe drumurile voastre, drumuri pentru care noi plătim!
Hai să ne facem treaba fiecare, acolo unde ne luăm salariul! Știau „domnii” de la CNAIR că lipsește gardul? Și dacă știau, ce au făcut?
Au mișcat ceva? Au mișcat hârtiile de pe un birou pe altul și și-au luat salariul în continuare, mult mai mare decât al multora dintre noi.
Iată însă cu ce consecințe!