EcoMoto 930×122

mașini second hand

Studiu carVertical: Cele mai comune escrocherii de care trebuie să ne ferim la cumpărarea unei mașini second hand

Platforma de rapoarte a istoricului auto, carVertical a realizat un studiu cu privire la cele mai frecvente escrocherii de care trebuie să ne ferim la cumpărarea unei mașini second hand. Studiul s-a derulat în perioada aprilie 2020 –  aprilie 2021 și a analizat peste 1 milion de rapoarte ale istoricului mașinilor din 21 de țări, printre care și România.

Citiți și: Topul celor mai avariate mașini second hand din România!

De regulă, cumpărarea unei mașini second hand este o propunere destul de tentantă, ținând cont de prețul redus și varietatea ofertelor, însă implică riscuri

Iată care sunt cele mai comune escrocherii  la cumpărarea unei mașini second hand, potrivit carVertical:

Citiți și: Oficial! RAR va putea verifica kilometrajul mașinilor second-hand din orice țară UE

1. Mașini avariate

Pe măsură ce densitatea populatiei din marile orașe devine din ce în ce mai ridicată, șoferii sunt tot mai predispuși să fie implicați într-un accident rutier. Cercetările carVertical au constatat că aproape o treime (31%) din toate mașinile verificate prin platforma proprie au suferit daune.

Atunci când alegeți o mașină, este recomandabil să verificați dacă toate golurile dintre panourile caroseriei sunt uniforme. Dacă unele goluri sunt mai largi decât altele, acest lucru poate indica deteriorarea unor piese structurale sau reparații necorespunzătoare. Unii escroci fac tot posibilul să ascundă avariile suferite de mașinile pe care le vând, astfel încât clienții trebuie să inspecteze vehiculele în detaliu ca să le descopere.

2. Kilometraj dat înapoi

În cercetările efectuate de către carVertical, fiecare al șaselea vehicul (16,7%) a avut kilometrajul dat înapoi. Fraudarea odometrului este foarte frecventă în rândul escrocilor care importă mașini second-hand și încearcă să le crească rapid prețul prin citiri false ale acestuia. De punctat este și faptul că mașinile diesel sunt mult mai susceptibile de a avea odometrul dat înapoi.

Derularea kilometrajului este o procedură ieftină pe piața neagră, care poate spori valoarea unei mașini cu 25% sau chiar mai mult, în special daca vorbim de vehicule foarte căutate.

Mașinile care au kilometrajul dat înapoi pot fi ușor de identificat. De obicei, uzura unui vehicul vorbește de la sine. Dacă scaunele, volanul sau schimbătorul de viteze sunt uzate, dar kilometrajul are o valoare scăzută, acesta poate fi un semn că ar fi mai bine să spuneți pas acestei mașini și să căutați o alta.

3. Mașina este furată

Cumpărarea unei mașini furate este probabil cea mai urâtă experiență pentru un cumpărător dintre toate escrocheriile la care poate fi supus cu autovehicule rulate.

De obicei, dacă mașina este furată. noilor proprietari ghinioniști li se confiscă vehiculul iar recuperarea banilor plătiți pe autoturism este aproape imposibilă. Prin urmare, veți avea de-a face cu un scenariu în care pierdeți și mașina și banii.

În ultimele 12 luni, carVertical a identificat câteva sute de mașini furate economisind astfel mult timp și bani celor care au comandat un raport al mașinii înainte să o cumpere.

4. Mașina a fost folosită în regim de taxi sau drept mașină de închiriat

Unii șoferi nu știu că vehiculul lor a fost anterior utilizat ca taxi sau mașină de închiriat. Șoferii de taxi acumulează kilometri considerabil iar vasta lor majoritate sunt parcurși în medii urbane unde uzura este și mai semnificativă. Taxiurile și mașinile de închiriat se deteriorează de obicei mai repede și sunt adesea prost întreținute.

Folosind carVertical, în ultimul an, aproximativ două mii de mașini au fost identificate ca fiind ex-taxiuri sau mașini de închiriat. Uneori identificarea se poate face ușor, de exemplu, după culoarea vopselei, dar escrocii iscusiți vor revopsi vehiculul ca să facă acest lucru imposibil. Rapoartele istorice oferă cea mai bună soluție pentru a evita astfel de mașini.

5. Prețul mașinii este prea mic

Cumpărătorii de mașini second hand ar trebui de asemenea să evite vehiculele suspect de ieftine, deși pentru mulți tentația este foarte mare. Dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, cumpărătorii ar trebui să investigheze în amănunt mașina, comparând-o cu mașini similare de pe piață.

Uneori, astfel de mașini sunt importate, li se dă kilometrajul înapoi sau li se ascund avariile suferite și se creează astfel iluzia unei afaceri excelente. În cele din urmă, când vine vorba de oferte excesiv de atrăgătoare, cumpărătorii ar face mai bine să nu le dea curs și să caute în continuare.

Vezi studiul realizat de carVertical: AICI.

(Foto descriptiv)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Alexa spune:

    Mă interesează ce cred vânzătorii atunci când încearcă să ascundă cumpărătorilor acest tip de informații despre accidente sau despre kilometraj? În zilele noastre, din fericire, clienții au „puterea specială” de a verifica totul și de a evita escrocheriile listate, datorită Carvertical și altor platforme similare.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90