Donaris 930 x 122

avertisment

Supraimpozitare pentru aceste persoane!

Supraimpozitare pentru aceste persoane!

Citiți și: Anunțul zilei privind pensiile!

Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice şi identificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală intră în vigoare la 1 iulie 2024.

Citește și: Lovitură pentru șoferii de la Peco

Citiți și: Atenție! Produse livrate doar cu avertisment

Iar această dată nu vizează momentul obţinerii veniturilor şi nici pe cel al începerii controlului asupra persoanelor respective.

Ci momentul emiterii deciziei de impunere, susţin consultanţii Deloitte.

Astfel, orice contribuabil persoană fizică ce va primi o decizie de impunere după data de 1 iulie 2024 ar putea fi taxat cu noua cotă de 70%.

„Potrivit Legii 296/2023, cei care nu îşi declară corect veniturile riscă, pe lângă cota ridicată de impozitare, dobânzi şi penalităţi de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere.

Acestea vor fi calculate până la data plăţii debitelor principale, dar valoarea penalităţilor de nedeclarare se poate reduce cu 75% în cazul plăţii sau compensării debitelor până la termenul lor de plată sau în cazul finalizării cu succes a unei eşalonări la plată”, se menţionează într-un material Deloitte România.

Supraimpozitare pentru aceste persoane!

Practic, dacă pentru persoanele care fie au fost supuse unui control şi primesc decizia de impunere înainte de 1 iulie 2024, fie vor fi supuse unui control ulterior acestei date, lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte aplicarea cotei de impozitare.

Aceasta ar urma să fie 16% şi respectiv 70%.

Conform dispoziţiilor legii, noua cotă de 70% poate fi aplicată în acest caz.

Deşi este posibil ca activitatea specifică desfăşurată de organele de control să fi avut loc, parţial sau integral, înainte de 1 iulie 2024.

În consecinţă, nu doar persoanele care urmează să fie supuse unui control ANAF după 1 iulie 2024 ar trebui să ia în calcul noul nivel de impozitare.

Ci toate persoanele care au în prezent un control în desfăşurare.

Indiferent când a fost acesta demarat.

Sunt vizate și persoanele cărora le-a fost anunţată demararea unui control în viitorul apropiat.

Deoarece este posibil ca decizia de impunere corespondentă să fie emisă după intrarea în vigoare a noii cote de impozitare.

Citește și: Anunț extrem de important de la Fisc!

În acelaşi timp, întrucât legea nu face nicio distincţie între procedurile de verificare cărora le pot fi supuse persoanele fizice – verificarea situaţiei fiscale personale sau verificarea documentară, referindu-se doar la „deciziile de impunere” -, reiese că noua cotă de impozitare va fi aplicabilă ambelor proceduri.

„Raportat la cele expuse mai sus, este recomandabil ca persoanele fizice vizate de controalele fiscale, în special cele care se află deja într-o procedură de verificare, să întreprindă toate acţiunile necesare în vederea finalizării acesteia prin emiterea deciziei de impunere cât mai curând posibil, înainte de 1 iulie 2024”, precizează consultanţii.

Detalii, AICI.

Foto: Descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90