- Publicat de: admin
- 15-05-2010, ora 10:37
- Tehnologie
DC++ iti poate aduce dosar penal
Utilizatorii de Internet care folosesc programe de filesharing si pun la dispozitia publicului melodii, risca sa se aleaga cu dosar penal, conform reprezentantilor Asociatia Industriei Muzicale din Romania.
Conform unui comunicat al AIMR, cumpararea legala a unei melodii nu da dreptul punerii la dispozitie catre public. Punerea la dispozitie include utilizarea activa a unui cont DC++ sau torrent pentru a partaja fisiere public pe Internet. Melodia cumparata din surse legale aduce cu ea doar cu dreptul de a o asculta personal sau in cadrul familiei si al cercului de prieteni, iar orice alta utilizare se plateste separate.
Pirateria pe Internet reprezinta fapta de a pune la dispozitie (sub orice forma) inregistrari sonore asupra carora nu se detin drepturi, fapta ce este considerata infractiune chiar daca nu se dobandesc foloase materiale si este reglementata de Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificata si completata, cu directa referire la drepturile de autor si conexe.
General vorbind, bursele de schimb nu detin si nu ofera asa-numitul Copyright (drepturile de autor), care le-ar indreptati eventual la distribuirea gratuita a materialelor. Strict vorbind, ofertantul este in asemenea cazuri nu reteaua bursei de schimb, ci sunt chiar participantii, azi unii, maine altii, ceea ce ingreuiaza urmarirea legala a vinovatilor. In plus, in unele tari inca nu e clarificat de loc daca serverele anumitor retele P2P, care fac numai legaturile necesare intre participanti, fara sa ofere fisierele pentru distribuit, sunt legale sau nu. Alte retele de burse de schimb se descurca chiar fara servere de retea, ceea ce face identificarea ofertantilor de fisiere si mai dificila. Asa functioneaza de exemplu Kademlia (Kad) si BitTorrent si u torrent.
Cel mai recent caz pedepsit pentru punerea la dispozitia publicului de produse protejate de copyright, inclusiv muzica, prin DC++, a fost inregistrat in Cluj, iar utilizatorul a achitat catre AIMR, in ianuarie 2010, un prejudiciu de 10.000 de lei. In luna februarie au fost pusi sub urmarire penala un numar de 32 de utilizatori din Sibiu investigati pentru punerea la dispozitie pe Internet, fara acordul titularilor de drepturi, a unor colectii importante de filme, muzica si programe de calculator.