EcoMoto 930×122

manuscris

Manuscrisele de la Marea Moarta, traduse instantaneu online

Pergamentele din Marea Moarta, cele mai vechi documente biblice cunoscute din intreaga lume, sunt acum disponibile pentru a fi citite si online. Mai mult, gratie unui program al celor de la Google, atunci cand o fraza a scrierilor de 2000 de ani este parcursa cu mouse-ul, aceasta se traduce instantaneu in engleza.

Fotografiile manuscriselor apar la o rezolutie de 1.200 de megapixeli, care a fost realizata cu ajutorul unei tehnici ce a “scanat” documentele pana la 50 de minute. Imaginile sunt atat de clare incat se poate observa cat de subtire si fragila este pielea de animal pe care au fost scrise manuscrisele.

Optiunea Google de pe pagina de Internet a muzeului din Israel face ca pergamentele sa fie accesibile si permite vizitatorilor sa mareasca textul din pergamentul Marelui Isaia. Google furnizeaza de asemenea si o unealta de traducere in engleza si o optiune pentru utilizatori de a adauga traduceri ale versetelor in propria limba.

Pergamentele, o colectie de 972 de texte sfinte, sunt extrem de fragile. Acestea sunt expuse in sectiuni si rotite la fiecare 3-4 luni pentru a diminua expunerea la lumina. Textele sunt scrise in ebraica, aramaica si greaca, unele pe pergament, altele pe papirus.

La Muzeul din Israel sunt gazduite 8 suluri, iar dintre acestea au fost digitalizate 5: Cartea lui Isaia, Cartea Razboiului, Cartea Templului, Comentariul la Cartea lui Habakkuk si Regulile Comunitatii. Pergamentul Marelui Isaia include faimosul citat „si lupul va locui impreuna cu mielul”.

Varianta electronica a manuscriselor poate fi accesata la adresa http://dss.collections.imj.org.il/

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90