pizzeria sapori  930 122

laptop-malware

Vulnerabilitatile Windows, exploatate de hackeri in luna august

Un top al celor mai raspandite tipuri de malware in luna august 2010 a fost facut public de cei de la Kaspersky Lab. Potrivit sursei mentionate, amenintarile de tip exploit si viermii care exploateaza vulnerabilitati in sistemul de operare Microsoft Windows au ocupat fruntea clasamentului, ridicand cele mai mari problem utilizatorilor.

Cea mai exploatata vulnerabilitate a fost CVE-2010-2568, folosita la inceput de Worm.Win32.Stuxnet – un vierme de retea a carui notorietate a prins contur in luna iulie -, fiind apoi urmat de Virus.Win32.Sality.ag, un program periculos de tip Trojan-Dropper care instaleaza ultima versiune a virusului Sality. Infractorii cibernetici nu au vrut sa piarda timpul si au exploatat aceasta vulnerabilitate pana cand Microsoft a lansat pe 2 august un patch de securitate, catalogat ca actualizare critica.
Vulnerabilitatea CVE-2010-2568 reprezinta o bresa in securitatea scurtaturilor (shortcuts) LNK si PIF din Windows, iar malware-ul care o exploateaza se raspandeste prin intermediul dispozitivelor mobile USB infectate. Computerele vulnerabile se infecteaza atunci cand utilizatorii acceseaza un flash USB infectat, fie prin functia Autorun din Windows, fie direct din Windows Explorer sau orice alt program de management al fisierelor. Un shortcut special creat de malware descarca un fisier DLL extern care poate executa orice fel de cod, folosindu-se de privilegiile utilizatorului care a deschis fereastra de acces la respectivul dispozitiv USB.
In august au intrat in clasament trei noi tipuri de malware care tintesc aceasta bresa. Doua dintre acestea – Exploit.Win32.CVE-2010-2568.d (locul noua) si Exploit.Win32.CVE-2010-2568.b (locul 12) – exploateaza direct vulnerabilitatea, pe cand Trojan-Dropper.Win32.Sality.r (locul 17) o foloseste pentru a se propaga. Acesta din urma genereaza scurtaturi LNK cu nume create special pentru a atrage atentia si le raspandeste in retelele locale. Malware-ul este lansat in momentul in care utilizatorul deschide un director care contine una dintre scurtaturi, rolul lui Trojan-Dropper.Win32.Sality.r fiind de a instala o ultima versiune a virusului Virus.Win32.Sality.ag (locul 16).
Ambele programe periculoase care exploateaza vulnerabilitatea CVE-2010-2568 sunt cel mai des intalnite in Rusia, India si Brazilia. In timp ce India este sursa principala pentru viermele Stuxnet (primul tip de malware care tintea aceasta vulnerabilitate), expertii in securitate nu au descoperit inca rolul Rusiei in aceasta ecuatie.
Alte doua vulnerabilitati din Windows exploatate de infractorii cibernetici in luna august au fost CVE-2010.1885 si CVE-2010-0806. In iulie, topurile aratau un singur exploit care tinteau vulnerabilitatea CVE-2010-1885, iar in august numarul lor a crescut pana la cinci. Aceasta este asociata cu o eroare din Windows Help and Support Center care permite rularea de cod malware pe sistemele Windows XP si Windows 2003. Se pare ca popularitatea inca ridicata a acestor sisteme de operare a condus la cresterea numarului de exploit-uri.{loadposition emag}

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90