Donaris 930 x 122

colectiv

TREI ANI DE LA TRAGEDIA COLECTIV! PITEȘTI: DIRECTORI DE ȘCOLI ÎNCALCĂ REGLEMENTĂRI ALE ISU

Trei ani de la tragedia Colectiv! Pitești: Directori de școli încalcă reglementăril ale ISU. Astăzi se împlinesc trei ani de la tragedia petrecută în clubul Colectiv, club situat în Sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul.

Citiți și: Eveniment dramatic lângă Ramada, Pitești!

În urma incendiului, 64 de persoane au murit, iar alte 186 au fost rănite. Ce am învățat în urma acestui dezastru? Nimic! Inclusiv autoritățile, cele care ar trebui să implementeze măsuri care să împiedice astfel de situații, închid ochii la anumite nereguli.

Așa cum v-am anunțat, mai multe unități de pe raza municipiului Pitești nu au autorizație de securitate la incendiu (detalii, AICI și AICI).

Citiți și: Exclusiv. O nouă linie de autobuz Publitrans în Pitești! Unde va circula și de când!

Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, există, însă, din păcate, directori ai unor instituții de învățământ care încalcă cu bună știință reglementări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș.

Despre ce reglementări este vorbe? De exemplu, în baza unei solicitări pe care ePitești a înaintat-o ISU Argeș, am primit următorul răspuns:

”Conform art. 3.3.3.12 din procedura privind ”Planificarea, pregătirea, organizarea și desfășurarea exercițiilor de eveacuare în unități de învățământ în cazul manifestării unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu sau seism”, clasele cu preșcolari, elevi și studenți cu dizabilități cu handicap locomotor și clasele 0 și 1 trebuie amplasate, pe cât posibil la parter, iar dacă acest lucru nu este realizabil se vor alege pentru acești elevi clasele din care calea de evacuare până în exterior este mai scurtă.”

Potrivit informațiilor noastre, la Școala Gimnazială ”Traian” (fostă nr. 4) și la Șoala Gimnazială ”Ion Pillat” (fostă nr. 3) reglementarea menționată anterior este încălcată. Concret, la Școala ”Traian”, copii de clasa I sunt poziționați la etajul al doilea (deși spațiu ar exista deoarece o clasă a patra se află la parter), iar la Școala ”Ion Pillat”  două clase pregătitoare se află tot la etajul al doilea.

Pentru mutarea unor clase de elevi nu este nevoie de investiții financiare, așa cum ar fi în cazul realizării unei scări exterioare de evacuare (tot o reglementare a ISU Argeș). Cu alte cuvinte, există directori care, deși ar avea posibilitatea (cum este cazul Școlii ”Traian”), încalcă normele inspectoratului.

Întrebarea este simplă: Cine ar fi responsabil în cauza producerii unui incendiu, de exemplu? Vor fi responsabilitățile pasate, așa cum suntem obișnuiți în România, de la o instituție la alta?

Menționăm că tot ISU Argeș ne-a precizat că există unități de învățământ care au primit avertismente pentru că au fost constate anumite nereguli când vine vorba de securitatea la incendiu. Mai multe amănunte, într-un material viitor.

Precizăm că, în prezent, la nivelul județului Argeș, din cele 533 de clădiri care aparțin unor unități de învățământ, 218 nu au autorizație de securitate la incendiu.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA