Kaia 930 x 120

prime

Un profesor debutant va câștiga un salariu net de 4.600 de lei pe lună!

Un profesor debutant va câștiga un salariu net de 4.600 de lei pe lună!

Citiți și: Oficial! Aceste persoane primesc cinci salarii de bază minime brute pe ţară

De la 1 ianuarie 2024, un profesor debutant va câștiga un salariu net de 4.600 de lei. Anunțul a fost făcut astăzi, de Marius Budăi, ministrul Muncii, în cadrul briefingului de presă organizat după ședința de guvern.

Întrebat de unde va lua Guvernul acești bani, Marius Budăi a declarat că ”s-a decis foarte clar că va fi suplimentat la rectificare bugetul Ministerului Educației și vor fi asigurate aceste sume.

Citiți și: Duelul giganților: Umbrărescu și constructorul turc de pe autostradă: Cine oferă salarii mai mari

Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă privind creşterile salariale în educație și a inclus în textul actului normativ și condiția impusă de sindicate.

Salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și de la 1 ianuarie vine altă creștere de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

Astfel, pentru că s-a ajuns la o înțelegere cu Guvernul, sindicatele din învățământ au anunțat că renunță la grevă și că profesorii se vor întoarce la catedră în ultima săptămână de școală.

Cu toate acestea, dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată, au mai anunțat sindicatele. Subiectul pe larg, AICI – Breaking! Anunțul momentului cu privire la greva profesorilor

Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis astăzi:

„Am marea plăcere să fiu astăzi în fața dumneavoastră, pentru că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația, în ultimele săptămâni, în ultimele luni, dar, aș spune eu, și o dovadă că importanța educației în societate este recunoscută din ce în ce mai mult.

Astăzi, Guvernul României a adoptat două ordonanțe de urgență care oferă garanțiile solicitate de către reprezentanții cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut, atât prin Legea salarizării unitare, cât și prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor Legi ale educației.

Prima ordonanță de urgență se referă la creșterile salariale, care, pe medie, sunt peste 25% – dar este de remarcat că, prin mecanismul pe care ordonanța îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem și să fie motivați să se perfecționeze și să ducă mai departe generațiile de elevi.

O a doua chestiune importantă se referă la garanțiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau al asistentului universitar, însumând sau plecând de la minimum salariul mediu brut pe economie.

Prime pentru profesori

De asemenea, tot astăzi a fost adoptat un al doilea act normativ, Ordonanța de urgență privind acordarea de prime pentru cariera didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, dar și pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională pentru personalul nedidactic.

Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziția cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învățământ. Prima se acordă într-o singură tranșă.

Prima instanțiere este în luna octombrie a acestui an și sumele vor putea fi utilizate în anul școlar 2023-2024. Trebuie menționat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene.

Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic, care este în valoare de 500 lei pe an, similar, acordată în fiecare an în luna octombrie, pentru că atunci, pe 5 octombrie, avem Ziua Educației, până în anul 2027.

Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională.

Bugetul măsurii de susținere în această ordonanță de urgență, vizavi de prime, a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de cinci ani. Bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei.”

Foto principal: descriptiv

555×222  MAIA
570×90-epitesti PNL