930×122 POSADA 5

elevi

Uniformă școlară gratuită pentru elevi. Dar obligatorie!

Uniformă școlară gratuită pentru elevi. Dar obligatorie!

Citiți și: Gripele de sezon în școli: Sfaturi esențiale de la medici pentru protejarea copiilor

Școlile din România ar putea solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare.

Conform unui nou proiect de modificare a Legii educației Iohannis-Deca.

Citiți și: Începe noul an școlar. Schimbări radicale!

Proiectul, depus recent la Senat, prevede că uniformele vor fi acordate gratuit elevilor.

Conform documentului, detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației.

Finanțarea cheltuielilor pentru uniformele școlare ar putea fi acoperită din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației, bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale.

Precum și din fonduri externe nerambursabile, conform Edupedu.ro.

Uniformă școlară gratuită pentru elevi. Dar obligatorie!

Proiectul de lege depus la Senat include următoarele modificări și completări:

Articolul 11, alin. (2^1):

„Pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formării profesionale, conducerea unităților de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare.

Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară se realizează prin ordin al ministrului educației. Uniforma școlară se acordă elevilor în mod gratuit.”
Articolul 106, litera n):

„Dreptul de a beneficia în mod gratuit de uniformă școlară.”
Articolul 126, litera s):

„Pot asigura, din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, acoperirea cheltuielilor pentru finanțarea și acordarea gratuită a uniformelor școlare, așa cum este specificat în metodologia aprobată de Ministerul Educației.”

În expunerea de motive, se menționează că abandonul școlar este deseori cauzat de probleme personale, de familie, dificultăți de învățare sau situația socioeconomică precară.

Aceste condiții pot duce la imposibilitatea părinților de a achiziționa rechizitele sau obiectele vestimentare necesare, ori mijloacele informatice pentru accesul la cursurile online.

Regulamentul Actual
Conform Regulamentului-cadru din 4 iulie 2022, este interzisă sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ.

Articolul 187 prevede că sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor pentru lipsa uniformei.

555×222 grota rece
570 X 90 POSADA 3