SPALATORIE MURAY  930×122

casa cartii

VAI DE BUGETUL LOCAL! CHIRII INFIME ÎNCASATE PENTRU SPAȚIILE DE LA CASA CĂRȚII

Chirii mai bune ca-n Pitești/ În toată lumea nu găsești… Parafrazăm cu-n nod în gât un refren celebru, dar vă spunem din start că nu e vorba de prețul pieței, ci de sumele derizorii percepute de municipalitate, cu titlu de chirie, pe spațiile puse la dispoziția unor firme chiar la kilometrul ZERO al Piteștiului.

Citiți și: Mioveni: Şedinţă extraordinară de Consiliu Local

Concret, pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Pitești din 27 august se află și un proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii cu încă patru ani a contractelor de închiriere pentru două spații din Clădirea Casei Cărții, imobil aparținând domeniului Public al municipiului Pitești, aflat în administrarea Centrului Cultural, spații în care își desfășoară, de ani buni, activitatea două societăți comerciale: S.C. Anticariat Molida S.R.L. și S.C. Stefanoff S.R.L. Pitești, o firmă de contabilitate.

 

Citiți și: Cristian Gentea: „Finanţări de 22 milioane euro în Piteşti. Colegii de la fonduri merită felicitări”

 

Ambele spații sunt la parterul clădirii, primul în gangul spre stația de autobuz (foto sus), celălalt în spate.

Interesant este că în referatul de aprobare semnat de primarul Cornel Ionică, ajuns în mapele aleșilor locali pentru ședința de joi, nu apare absolut nicio sumă aferentă chiriilor încasate în baza contractelor încheiate în anul 2017, contracte în vigoare până în luna octombrie a acestui an.

Nu știm dacă graba cu care proiectul de prelungire e introdus pe ordinea de zi a CL Pitești (cu două luni înainte de expirarea contractelor de închiriere) are sau nu legătură cu ambiția actualului primar de a le vedea semnate în mandatul care-i ajunge la final în toamna acestui an, dar putem vorbi, cu siguranță, de lipsă de transparență, căci în niciunul dintre documentele care însoțesc referatul nu se pomenește nimic despre chiria încasată de municipalitate de la cele două firme.

„N-au fost scrise”

Se specifică însă faptul că „întrucât aceste contracte de închiriere au fost  încheiate acum trei ani prin decizia directorului Centrului Cultural, se va constitui o comisie de negociere a cuantumului chiriei”, se arată în raportul privind aprobarea prelungirii contractului de închiriere, semnat de Dănuț Teodorescu (foto), directorul executiv al direcției Servicii Publice și Achiziții din cadrul Primăriei Pitești.

 

 

Am încercat să aflăm de la domnia sa de la cât pleacă negocierea și mai ales de ce sumele reprezentând chiriile încasate de municipalitate în acest moment de la cele două firme nu apar în documente.

„N-au fost scrise”, a declarat pentru ePitești.ro, Dănuț Teodorescu.

Chirie de doar 2,73 euro/mp/lună

Pentru corecta informare a cititorilor am insistat însă să aflăm la cât se ridică aceste sume.

„Practic sunt două firme. SC Anticariat Molida SRL, care plătește 6,2 euro/mp/lună, pe o suprafață de 8,95 mp, iar celălalt spațiu, închirat de SC Stefanoff SRL Pitești – o firmă de consultanță în contabilitate care are un  birou, în spate, are 8,98 mp, pentru care plătește 2,73 euro/mp pe lună, prețuri care au rezultat în urma unei licitații de acum trei ani sau câți or fi fost”, a mai precizat pentru ePitești.ro, Dănuț Teodorescu.

Un calcul simplu arată că firma de consultanță în contabilitate despre care vorbește Dănuț Teodorescu plătește municipalității pentru biroul de la Casa Cărții (la care se ajunge prin gangul dintre imobil și blocul învecinat (foto jos) doar 24,51 euro lunar. Adică 118,83 lei (calculat la cursul BNR de azi, 25 august), cam cât un chioșc de aceleași dimensiuni aflat la periferia orașului.

 

 

„Cuantumul chiriei va fi renegociat de către o comisie de renegociere”

Vorbim de o sumă derizorie pentru un birou aflat în buricul târgului și nu e de mirare că cifrele nu apar în referatul de aprobare semnat de primar.

„Spațiile la care faceți referire au fost închiriate prin licitație publică în anul 2017, pe baza documentației aprobate de Consiliul Local Pitești, prin HCL nr. 326/07.09.2017. Prețul stabilit în urma licitației a fost de 2,73 euro/mp pentru SC Stefanoff SRL și de 6,20 euro/mp pentru SC Anticariat Molida SRL.

 

Conform HCL 326/07.09.2017, contractul de închiriere poate fi prelungit prin act adițional, cu aprobarea Consiliului Local Pitești.
Cuantumul chiriei va fi renegociat de către o comisie de renegociere”, a precizat, contactată de ePitesti.ro și Carmen Salub (foto), directorul Centrului Cultural Pitești.

 

 

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

570 X 90 POSADA 3