930 pe 122 COSTACHE

copii

Veste bună! E gratuit pentru toți!

Veste bună! E gratuit pentru toți!

Citiți și: Doi frățiori, Răzvan și Andrei, surpriză de proporții de la polițiștii argeșeni!

Cetățenii vor scăpa din vară de alergătura și de cheltuiala implicate de copierea documentelor atunci când au de depus acte, cereri sau formulare la autoritățile și instituțiile publice din țara noastră, potrivit unei legi apărute joi.

Mai exact, instituțiile publice vor fi obligate să se ocupe, în mod gratuit, de fotocopierea actelor aduse de cetățeni.

Citiți și: Momente incredibile la ISU Argeș! Lecții de viață de la salvatori

Legea 9/2023, ce se va aplica din 4 iulie 2023, vizează, de fapt, simplificarea procedurilor administrative de depunere a unor acte la autoritățile și instituțiile de la noi.

Concret, așa cum stabilește noua lege, autorităţile şi instituţiile publice care vor solicita copii, în format fizic (pe hârtie), ale unor acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, vor trebui să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora.

Tot gratuit, aceleași instituții trebuie să pună la dispoziția cetățenilor, atât în format fizic, cât și în format electronic (pe site-ul propriu), modelele formularelor sau cererilor aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

În plus, legea prevede că regulile de mai sus se vor aplica și “persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”. Cu alte cuvinte, aceste reguli se vor aplica, de pildă, și universităților.

De asemenea, dosarul cu șină va fi interzis la stat. Mai exact, autoritățile centrale și locale nu vor mai avea voie să ceară contribuabililor dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Foto: Ziarul de Cluj

Supernova_2022_supersobota_web_banner_555x222_ROM

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90