- Publicat de: admin
- 18-07-2015, ora 8:40
- Sănătate
CUM DESCIFREZI CORECT ETICHETA UNUI PRODUS ALIMENTAR
Dacă urmăreşti să ai o alimentaţie echilibrată este bine să-ţi creezi un obicei din a citi eticheta nutriţională a produselor pe care le cumperi.
Citiți și: Cele mai nesănătoase produse cumpărate frecvent din magazine!Astfel vei ştii cu exactitate ce conţin şi vei reuşi să faci alegerile cele mai bune pentru tine. Iată cele mai bune sfaturi ca să înţelegi ce conţine un produs:
Valoarea energetică
Citiți și: Interzis în toate școlile!Reprezintă numărul de calorii pe care ni-l aduce produsul respectiv. Este exprimată în două unităţi de măsură: kJ (kilojouli) şi kcal (kcalorii). De interes pentru noi sunt doar kcaloriile (caloriile). Caloriile (kcal) sunt prezentate, de obicei, pentru 100 g de produs sau per porţie. În plus, pentru a fi mai uşor vizibilă, informaţia este repetată pe faţa ambalajului, sub forma unei casete în care sunt înscrise: valoarea energetică pentru o porţie de produs, dar şi contribuţia unei porţii la necesarul caloric pentru o zi (apreciat ca fiind 2000 kcal/zi).
Cantitatea şi calitatea grăsimilor dintr-un aliment
În informaţiile nutriţionale găseşti înscrisă cantitatea totală de grăsimi exprimată, de obicei, în grame (100 g de produs), dar şi tipurile de grăsimi care o compun, respectiv cantitatea din fiecare tip. Grăsimile saturate (acizii graşi saturaţi) sunt grăsimile care determină creşterea colesterolului rău (LDL), dacă sunt consumate în exces; într-o alimentaţie echilibrată, cantitatea maximă de grăsimi saturate consumată într-o zi nu trebuie să depăşească 20 g.
Conţinutul de sare
Este o altă informaţie importantă de care trebuie să ţinem cont. Un consum crescut de sare duce la hipertensiune arterială, factor de risc important pentru boala cardiovasculară.
Conţinutul de zahăr
Este menţionat în tabelul nutriţional sub forma „zaharuri” şi reprezintă conţinutul total de zaharuri din aliment, inclusiv zahărul care provine din fructe (fructoză). Cantitatea totală de zaharuri nu trebuie să depăşească 90 g/zi şi este bine ca cea mai mare parte din aceasta să provină din fructe, în detrimentul zahărului adăugat sau al dulciurilor concentrate.
Prezenţa grăsimilor trans artificiale
Este unul dintre subiectele cele mai discutate în ultima vreme, dat fiind noua directivă FDA (Administraţia Americană Pentru Alimente şi Medicamente) care a impus industriei alimentare din SUA un termen de 3 ani pentru a elimina aceste grăsimi rele din produse.
(Sursă şi foto: eva.ro)