New Profesional Consult 930 x 122

consiliul concurenței

ULTIMA ORĂ: ANCHETĂ SEVERĂ ÎN FARMACII

Ultima oră: Anchetă severă în farmacii. Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză cu privire la producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare.

Citiți și: Breaking: Lovitură pentru GIGANȚI: Pentru ce au fost AMENDAȚI cu milioane de lei!

Vor fi analizate condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori care desfăşoară activităţi în sectorul producţiei şi comercializării medicamentelor eliberate fără reţetă/suplimentelor alimentare şi se va face o analiză detaliată a cadrului legislativ aplicabil.

“În cazul în care vor fi identificate disfuncționalități care afectează mediul concurențial, Consiliul Concurenței va putea propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente și va putea emite clarificări sau atenționări către mediul de afaceri sau administrația publică, cu scopul de a îmbunătăți eficiența economică a sectorului şi de a proteja interesele consumatorilor. De asemenea, în situaţia în care descoperă indicii, Autoritatea de concurenţă poate declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii.”, informează Consiliul Concurenței printr-un comunicat de presă trimis pe adresa redacției noastre.

Citiți și: Criză fără precedent: Medicamente esențiale, aproape de dispariție

Consiliul Concurenţei a derulat mai multe analize privind piaţa farmaceutică, în urma cărora a făcut o serie de recomandări care au fost preluate de Ministerul Sănătăţii în legislaţia din domeniu. Astfel, recomandările Consiliului Concurenței de a poziţiona medicamentul generic şi cel inovativ ieşit de sub brevet la acelaşi nivel de preţ au fost preluate în Ordinul (nr. 368/2017) pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

De asemenea, tot la propunerea Consiliului Concurenţei, s-a introdus obligaţia de a asigura stocuri de medicamente atât producătorilor, cât și distribuitorilor, iar farmaciile au obligația de a transmite distribuitorilor comenzi justificate și de a le onora către pacienţi în termen de 24/48 de ore.

În plus, la propunerea Autorităţii de Concurenţă a fost eliminat criteriul geografic care împiedica deschiderea de noi farmacii, fapt care a condus la îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor la servicii farmaceutice.

În ceea ce priveşte tranzacţiile din domeniul farmaceutic, Consiliul Concurenţei a impus condiţii în situaţiile în care a avut îngrijorări cu privire la efectele asupra pieţei. De exemplu, Grupul Penta/Dr. Max a trebuit să cesioneze 18 farmacii Arta din București și Timișoara pentru a prelua A&D Pharma Holdings.

Reamintim că la sfârşitul lunii iunie, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa imunoglobulinelor normale umane. În cadrul investigaţiei, care vizeză posibila limitare a aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil, au fost făcute simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia.

De asemenea, Autoritatea de Concurenţă are în derulare două investigații referitoare la un posibil abuz de pozitie dominantă al companiei Roche Romania SRL pe piața anumitor produse oncologice din țara noastră. (Foto: descriptiv) 

555×222  MAIA
570×90-epitesti PNL