- Publicat de: ePitești
- 18-01-2019, ora 12:13
- Economic
ULTIMA ORĂ: TURNURĂ NEAȘTEPTATĂ PENTRU ARGEȘENII CU RATE ÎN LEI
Ultima oră: Turnură neașteptată pentru argeșenii cu rate în lei.
Citiți și: Românii își pot plăti facturile în rate, fără dobândă. Toate detaliileBanca Națională a României (BNR) a informat în urmă cu puțin timp că indicele ROBOR cu scadență la 3 luni a crescut. Astăzi valoarea lui a fost stabilită la 2,93% (de la 2,90% ieri).
Este a doua zi consecutivă de creștere, precedenta majorare fiind de la 2,87% la 2,90%.
Citiți și: O nouă monedă intră în circuit!Creșterile survin la capătul unei perioade cu scăderi semnificative, după introducerea taxei pe lăcomie.
ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele în lei) este indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă.
Creșterea ROBOR conduce la dobânzi mai mari la creditele în lei acordate de bănci. Cu alte cuvinte, la rate mai mari.
Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut și el astăzi: la 3,22% (de la 3,20% ieri).
Amintim că, din acest an, băncile ar urma să fie obligate să plătească așa-numita „taxă pe lăcomie”, taxă calculată în funcție de nivelul ROBOR.
Noua taxă pentru bănci va fi aplicată la valoarea activelor financiare de la sfârșitul fiecărui trimestru pentru băncile al căror ROBOR mediu trimestrial depășește pragul de referinţă de 2%.
Cotele taxei vor fi aplicate în felul următor: dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este de până la 0,5 puncte procentuale inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51 și 1 punct procentual inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 și 1,5 puncte procentuale inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 și 2,0 puncte procentuale inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%; dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.