HerasMed (930 x 122 px)

brânză

Brânza și untul vor deveni un lux anul acesta

Brânza și untul vor deveni un lux anul acesta

Citiți și: Alertă la Carrefour! Produs contaminat, retras de la raft!

Un kilogram de telemea a ajuns să coste 40 de lei în unele magazine, în condițiile în care laptele costă 2 lei, la poarta fermei.

Din cauza scumpirii laptelui, va crește și prețul lactatelor și brânzeturilor, mai ales că procesarea implică și un consum de energie, care a devenit tot mai scumpă în 2022.

Citiți și: Sfârșitul plafonării! Scumpiri peste scumpiri la energie din aprilie 2025

Prețul unui kilogram de cașcaval sau brânză maturată, făcute 100% din lapte de vacă, va ajunge în retail la 100 lei/kg până la finalul acestui an, ca urmare a scumpirii materiei prime – laptele crud – și a costurilor mai mari cu producția pe care le au procesatorii, dar și a adaosurilor ridicate practicate de retaileri, consideră Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), potrivit antena3.ro.

Telemea de vaca – 40 lei / kg

Pachet de unt – 12 lei / 200g

Cașcavalul va ajunge la 100 lei/kg.

Cel mai ieftin cașcaval în retail este 47 lei/kg și cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg“, afirmă Dorin Cojocaru.

De asemenea, managerul unei firme de lactate spune că este necesară o cantitate de 10 litri de lapte pentru a face un kilogram de cașcaval și prețul minim pentru acesta este 35 de lei.

Dacă un producător îl vinde cu mai puțin de 35 lei/kg este voluntariat, nu business, pentru că nu face profit.

Pentru un kilogram de brânză folosim 10-11 litri de lapte, dar eu nu cumpăr lapte, ci îl produc ferma proprie, însă am producție de lapte scăzută comparativ cu o fermă industrială, pentru că nu am voie să folosesc orice tip de furaje pentru brânza maturată.

Brânza noastră pornește de la 75 de lei/kg, dar calitatea este ridicată, pentru că noi facem doar o tonă pe lună.

Producătorii mari de lactate, industrial, cu ajutorul tehnologiei, îşi permit să scoată maximum dintr-un litru de lapte, noi nu„, a spus fondatorul unei companii de brânzeturi conform sursei citate.

Sursă: antena3.ro

Foto: turnulsfatului.ro

PIZZERIA SAPORI 555 222
New Profesional Consult 570×90