NOR CURIER 930X122

brânză

Brânza și untul vor deveni un lux anul acesta

Brânza și untul vor deveni un lux anul acesta

Citiți și: Polițiști de la Rutieră, condamnați să dea înapoi brânza luată ca șpagă

Un kilogram de telemea a ajuns să coste 40 de lei în unele magazine, în condițiile în care laptele costă 2 lei, la poarta fermei.

Din cauza scumpirii laptelui, va crește și prețul lactatelor și brânzeturilor, mai ales că procesarea implică și un consum de energie, care a devenit tot mai scumpă în 2022.

Citiți și: Lovitură pentru oameni: 2024, anul scumpirilor! Lista majorărilor este mare

Prețul unui kilogram de cașcaval sau brânză maturată, făcute 100% din lapte de vacă, va ajunge în retail la 100 lei/kg până la finalul acestui an, ca urmare a scumpirii materiei prime – laptele crud – și a costurilor mai mari cu producția pe care le au procesatorii, dar și a adaosurilor ridicate practicate de retaileri, consideră Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), potrivit antena3.ro.

Telemea de vaca – 40 lei / kg

Pachet de unt – 12 lei / 200g

Cașcavalul va ajunge la 100 lei/kg.

Cel mai ieftin cașcaval în retail este 47 lei/kg și cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg“, afirmă Dorin Cojocaru.

De asemenea, managerul unei firme de lactate spune că este necesară o cantitate de 10 litri de lapte pentru a face un kilogram de cașcaval și prețul minim pentru acesta este 35 de lei.

Dacă un producător îl vinde cu mai puțin de 35 lei/kg este voluntariat, nu business, pentru că nu face profit.

Pentru un kilogram de brânză folosim 10-11 litri de lapte, dar eu nu cumpăr lapte, ci îl produc ferma proprie, însă am producție de lapte scăzută comparativ cu o fermă industrială, pentru că nu am voie să folosesc orice tip de furaje pentru brânza maturată.

Brânza noastră pornește de la 75 de lei/kg, dar calitatea este ridicată, pentru că noi facem doar o tonă pe lună.

Producătorii mari de lactate, industrial, cu ajutorul tehnologiei, îşi permit să scoată maximum dintr-un litru de lapte, noi nu„, a spus fondatorul unei companii de brânzeturi conform sursei citate.

Sursă: antena3.ro

Foto: turnulsfatului.ro

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3