930×122 CAPRA 5

centrul cultural pitești

Evenimente inedite în luna sărbătorilor la Centrul Cultural Pitești

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 12 – 16 decembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Armonii Argeșene

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 12 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

Crăciunul de azi, Crăciunul de altădată…

Dezbaterea cu tema „Crăciunul de azi, Crăciunul de altădată…”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de prof. Maria Simona Mitroi, de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” – Structura nr. 2, luni, 12 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Arta Devenirii

„Întâlnire cu scriitoarea Corina Ozon și cărțile sale”, în cadrul proiectului „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, eveniment care va avea loc luni, 12 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Sunt scriitori care știu să-l prindă pe cititor din primele 10 cuvinte. Fac asta cu o naturalețe dezarmantă, cu harul ancestral al sufletului și talentului, cu migala responsabilă a studiului, întrupând prin toate astea, ceea ce se spune <are condei>.

Invitata mea, scriitoarea Corina Ozon, se încadrează prin excelență descrierii de mai sus. O prezență mai mult decât agreabilă, prin atitudine și profesionalism, pe care vă invit să o cunoașteți. Va veni însoțită de Violeta Borzea, editorul celor mai recente cărți ale sale”, spune Silvia Grigore.

Nașterea Domnului Iisus Hristos

Vernisajul Expoziției de Icoane sub genericul „Nașterea Domnului Iisus Hristos” realizată de copiii care urmează cursurile de pictură ale Cercului „Sensibilitate și Culoare”, coordonat de prof. de arte plastice Elena Zavulovici, luni, 12 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Hai la șezătoare!

Întâlnirea culturală cu tema „Hai la şezătoare!”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, marți, 13 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitatele ediției din luna decembrie a proiectului meu vor fi doamnele Luminiţa Brânzaru, Doina Aldoiu şi Nicoleta Bădală, din comuna Berevoeşti, judeţul Argeş. Doamna Luminiţa Brânzaru, iniţiatoarea şezătorii, a absolvit Liceul Agricol din Curtea de Argeş, având meseria de tehnician zootehnist, în prezent angajată ca referent agricol în cadrul Primăriei Berevoeşti.

Pasiunea pentru tradiţii o are din copilărie, de la mama sa, care a îndrumat-o şi învăţat-o să tricoteze, să coasă, să ţeasă la război, să vopsească lâna numai cu produse naturale. Mai apoi, a început să îşi coasă singură costumele populare.

A participat la şezătorile din sat, de unde a învăţat lucruri folositoare în ceea ce priveşte manufacturarea produselor tradiţionale din zona Muscelului. De-a lungul anilor a început să colecţioneze de la săteni obiecte tradiţionale de lucru existente în gospodăria fiecăruia, precum şi costume populare valoroase prin vechimea şi autenticitatea lor.

La ora actuală deţine o bogată colecţie de artă tradițională, fapt pentru care şi-a propus să transforme propria locuință într-un muzeu. Ca activitate culturală, a fost membră a Grupului Vocal <Bujorel de Munte> şi a Grupului Vocal de Colinde <Florile Dalbe>, din cadrul Căminului Cultural <Ioan P. Baboi> din Berevoeşti, participând la numeroase spectacole, unde a obţinut multe premii.

Enigme analizate Feng Shui

Prelegerea cu tema “Enigme analizate Feng Shui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale. Feng Shui”, susținut de trainerul Sorin Dinu, marți, 13 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom vorbi despre România, despre județul Argeș, voi prezenta un instrument de măsurători Feng Shui și metoda de a afla viitorul apropiat cu Dicționarul Limbii Române”, ne provoacă Sorin Dinu.

Cafeaua Albastră

Lansarea volumului de poezie „Cafeaua Albastră”, de Alina Bondoc, eveniment editorial care se va desfășura în cadrul proiectului „Medalion artistic”, coordonat de cantautorul, poetul, artistul plastic, prof. de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, marți, 13 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Alina Bondoc revine la Centrul Cultural Pitești să ne aducă o carte cu aromă de <cafea albastră>, o metaforă a poeziei izvorâte din sufletul ei frumos.

Povești de viață trecute prin filtrul sensibilității și îmbrăcate în straie de sărbătoare. O sărbătoare a omului îndrăgostit de viață, de natură, de oameni…

Va avea alături oameni deosebiți, între care amintim editorii Daniela și Florin Căprar, poeții Loreta Din, Adrian Mitroi, Raluca Hana Sandu, Silvia Grigore și alți prieteni ai autoarei. Va fi un eveniment plin de poezie, muzică, artă, voie bună, la care vă așteptăm cu mare drag”, spune Stelian Necșoi.

Frumusețe, povești, fantezie de iarnă

Întâlnirea membrilor Asociației Iubitorilor de Ficțiune, Filiala Pitești, eveniment sub genericul „Frumusețe, povești, fantezie de iarnă”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, marți, 13 decembrie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Muzica, lumina sufletului

Lectură-spectacol sub genericul „Muzica – lumina sufletului”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, miercuri, 14 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Omenirea trece printr-o schimbare a conștiinței care necesită o reeducare a valorilor și o schimbare a priorităților în stilul de viață.

Muzica este unul din instrumentele create cu ajutorul căruia ne dezvoltăm toate simţurile şi parcurgem mai uşor spiralat către o conştiinţă trezită.

Muzica cu frecvenţe vibraţionale înalte ajută la asumarea a tot ceea ce ne-a impulsionat spre alte moduri de manifestare, precum şi la creşterea valorii de sine.

O piesă muzicală bună are rezonanţe care deblochează simţurile rămase captive şi ne aliniază continuu spre noua devenire a celor care alegem să devenim. Mulţi pământeni navighează prin lumi interioare mirifice, aşa cum sunt cei doi invitaţi din cadrul proiectului <Viaţa merge înainte>.

Pe aceşti oameni i-am surprins într-un fel anume la câteva emisiuni din cadrul proiectului meu şi le-am propus să se dezvăluie.

În armoniile muzicale permise de timpul alocat vom audia melodii dragi sufletului, interpretate la clape de Bogdan Leca şi la chitară de Andrei Bulf. Vă învităm să participaţi cu bucurie şi să ascultaţi melodii care vă destind în cadrul temei <Muzica – lumina sufletului>, spune Simona Vasilescu.

Omul Moștenirii

Prelegerea cu tema „Omul Moștenirii…”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Fețele Omului”, susținut de psihologul-clinician Radu Vasile Șerban, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș, miercuri, 14 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Spectacol de muzică folk-hop

Spectacolul de muzică folk-hop sub genericul „Regina de Sticlă”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, miercuri, 14 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Oh, voi, zăpezi de altădat! Asistăm cu toții la subțierea anotimpurilor, la transformarea diluată a lui 4 în 2. Deocamdată suntem bine, din trecut și din normalitate ne-au mai rămas încă niște umbre.

Bunăoară metaforele, puncte vii, pe o agendă încâlcită și sinistră care vrea să termine de tot cu ideea de moștenire – la o adică de unde?, s-ar putea întreba Caragiale, căci iernile le-am moștenit de la natură și limba, din strămoși. Iarna, anotimpul contracției, deci al esențializării, al filosofiei practice.

În orice regn, pe vremuri, cine trecea de iarnă era un erou nedeclarat.

Se pune întrebarea: cum să cânți un timp grav și nemilos? Foarte bine, în limba lui Arghezi. Sunt M.C. Grăilă și vă invit să cântăm cea mai veche ciclicitate: nașterea din nou, în crisalidă, a reginei de sticlă, iarna”, spune M.C. Grăilă.

Cugetare

Lectură din propriile creații literare cu tema „Cugetare”, în cadrul proiectului „Suflet pe rime și nuanțe”, susținut de poeta și artistul plastic Loreta Din, miercuri, 14 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cugetarea este influențată de educație și experiențe de viață. Voi fi prezentă la întâlnirea cu dumneavoastră, având pe șevalet lucrarea de artă vizuală care poartă același nume, reprezentată abstract, dar și cu poezii scrise din suflet. Lectura va fi acompaniată la pian de Maria Graure, o elevă talentată pe care doresc să o cunoașteți”, spune Loreta Din.

Restituiri Pitești

Lansarea nr. 4/2022 al revistei-document „Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 14 decembrie, de la ora 20.00.

„Revista-document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani.

Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității.

În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, Libertatea conștiinței. Aspecte istorice, juridice și religioase.

Situații excepționale, dr. Aurel RADU, Vizitele regelui Carol I în orașul Pitești (1866-1896); Marian GHIȚĂ, Scurte precizări despre doamna Klara Dobokay, soţia lui Nicolae Alexandru Voievod; Bianca-Gabriela NEACȘU, Despre domniţa Caplea, fiica lui Vlad Călugărul; Elisabeta Călin-STOICA, Domniţa Elina, soţia lui Constantin Cantacuzino mare postelnic; Andrei FRĂSINEANU, Despre domniţa Florica, fiica lui Mihai Viteazul şi a doamnei Stanca (n. 1585 – m. ante 1629); Ionuţ CRISTESCU, Despre domniţa Ilinca (Elena), fiica lui Nicolae Pătraşcu şi a domniţei Ana; dr. Octavian DĂRMĂNESCU, Registrele civile ale Bisericii “Sf. Nicolae” (II); Marin TOMA, Arnăuții în Țările Române (secolele XVIII-XIX) – Claudiu Neagoe”, precizează Marin Toma.

Romanul de dragoste – încotro? 

Triplă lansare de carte, autoare Mihaela Popaiacu și dezbaterea cu tema „Romanul de dragoste – încotro?”, eveniment coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, joi, 15 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La 15 decembrie a.c., Mihaela Popaiacu, proaspătă și tânără pensionară (a fost judecător la Tribunalul Specializat Argeș), debutează, la Casa Cărții, cu nu mai puțin de trei cărți. În fapt, trei romane de dragoste – <Ultimul capitol>, <Marele maestru al combinațiilor> și <Un caz atipic>, toate apărute în 2022 la Editura <Art Creativ> din București.

Romanele par a fi scrise pe nerăsuflate, într-un stil alert, fără înflorituri inutile, primând acțiunea, extrem de complicată, așa cum este, de fapt, sufletul feminin. Finalurile par fericite, destinul asumat, dar o melancolie fără margini macină sufletul feminin protagonist. Romane feministe în integralitatea lor. Ea se îndrăgostește de El, pare ceva reciproc, dar apar alte personaje, un alt El, o altă Ea.

Dar iubirea rămâne chiar și atunci când drumurile se tot ramifică, apar copii, cert e că bărbații au o minte întortocheată, că viața nu-ți oferă ce îți închipui… Mihaela Popaiacu nu s-a apucat să scrie acum, că are timp, scrisul fiind o pasiune încă din adolescență.

De exemplu, romanul <Marele maestru al combinațiilor> a fost început la 20 de ani, fiind rescris de mai multe ori până a fost trimis la tipar. Mihaela Popaiacu se alătură, astfel, altor magistrați piteșteni dominați de patima scrisului, precum avocații Titică Predescu (a scris toată viața versuri, a debutat editorial abia la 80 de ani) și Dan Ioan Panțoiu (a început cu cântece de muzică ușoară, a continuat cu teatru de revistă, în ultimii ani publicând romane polițiste)”, ne provoacă Jean Dumitrașcu.

Mix de stil, culoare și inspirație

Vernisajul Expoziției de pictură cu titlul „Mix de stil, culoare și inspirație”, de Cornelia Maria Dinu și Monica Luchian, joi, 15 decembrie, de la ora 17,30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Pur și simplu…colinde!

Recitalul muzical „Pur și simplu… colinde!”, susținut de Trupa „Andrei&Adrian Tase”, vineri, 16 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Napoleon Bonaparte – în două sute de maxime comentate

Lansarea cărții „Napoleon Bonaparte – în două sute de maxime comentate”, de Mircea Chelaru, eveniment editorial care va avea loc vineri, 16 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

555×222-epitesti PNL
eurial 570×90